Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Войната приближава Румъния. България иска да забрани руския петрол. Какво е "Тоест"?


Румъния започна да строи две бомбоубежища в граничните си райони, след като за трети път откри останки от руски дрон на своя територия. На снимката: строежът в района на Тулча.
Румъния започна да строи две бомбоубежища в граничните си райони, след като за трети път откри останки от руски дрон на своя територия. На снимката: строежът в района на Тулча.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Достига ли войната до НАТО
  • Ще има ли забрана за руския петрол
  • Как се издържа независимата журналистика

Висшият съдебен съвет (ВСС) започна 7 дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи заради случая „Осемте джуджета“ – история за кражба на бизнес, в която участват хора, свързани с държавното обвинение. Случаят не беше разследван в продължение на години въпреки многобройните сигнали. ВСС временно отстрани един от прокурорите - Дилян Деянов от Перник.

Войната, НАТО, Черно море

Румъния за трети път откри елементи от дрон на своя територия, близо до украинската граница. В предишните два случая ставаше дума за отломки от апарат, подобен на руските дронове. Новината идва след нощ на руска атака срещу Украйна. Румъния започна да строи две бетонни бомбоубежища в граничните райони, пише „Сега“. Румъния е член на НАТО.

София разглежда „широк спектър от действия“ заради руските провокации в Черно море, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев. Русия от два месеца блокира част от българската изключителна икономическа зона в Черно море с аргумента, че провежда учения.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Руският петрол в България

Икономическата комисия на парламента прие на първо четене проекта за забрана на руски петрол в България. Ако Народното събрание гласува „за“, това ще означава, че България ще се присъедини към общата европейска забрана за внос на руски нефт. В момента действа изключение за България, валидно до края на 2024 г. То позволява на Русия да получава пари от износа на петрол в ЕС и да финансира с тях войната си срещу Украйна.

Вносът на украинско зърно

България е загубила 146 млн. лева от това, че е забранила вноса на украинско зърно, каза премиерът Николай Денков. Забраната изтича на 15 септември, но ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха в парламента предложение тя да не се подновява. В сряда правителството подкрепи тази идея.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Шенген

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова България и Румъния да бъдат приети в шенгенската зона „без забавяне“. Тя каза това в годишната си реч за състоянието на Съюза пред Европейския парламент.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Милена. „Шейново“

Десетки защитиха певицата Милена Славова, която общността ЛГБТ обвинява в хомофобия. Тя беше нарекла участниците в София Прайд извратеняци. Демонстрацията се проведе, докато Върховният административен съд заседаваше по предишно решение на Комисията по защита от дискриминация, защитило певицата.

Милена беше едно от лицата на демокрацията, а днес вярва в конспиративни теории, говори срещу общността ЛГБТ и получава подкрепата на националистически групи. Как стана това, разказва Катерина Василева.

Столичната АГ болница „Шейново“ протестира срещу новия си директор и определя назначението му като политическо. Вижте видеото на Диляна Теохарова.

Илон Мъск. Гугъл

Илон Мъск, който е собственик на сателитната мрежа Starlink, помага на Украйна от началото на войната с това, че предоставя на страната сателитен интернет. Именно чрез Starlink обаче Мъск е осуетил украинска атака срещу руските сили в Крим. Видка Атанасова разказва подробностите.

В САЩ започна дело срещу Гугъл. Прокурорите твърдят, че компанията е стигнала до доминацията си на пазара по незаконен път. Подробностите са тук.

И три препоръки

Наскоро нашумя твърдението, че модерната българска държава днес не би съществувала, ако не са били Сталин и Червената армия. Това не е вярно, казва историкът Стефан Дечев и обяснява защо.

19 български спасители участваха в най-голямата по рода си акция за изваждане на спелеолог от пещера в Турция. За тях пише Десислава Димитрова в рубриката „Човек на деня“.

Художникът Йеронимус Бош, този сюрреалист, живял столетия преди сюрреализма, е един от великите европейци, за които разказва Пламен Асенов.

… плюс нещо важно, лично от мен

Съдбата на една малка и етична медия хвърля светлина върху живота на независимите медии в България. Онлайн изданието „Тоест“, което съществува от 5 години и половина от дарения на своите читатели, съобщи, че няма да може да излезе през септември, защото не му стигат парите. В сряда главната редакторка Ан Фам разказа историята в числа. В края на текста й са банковите сметки, по които може да се помогне на медията. В „Тоест“ публикуват Емилия Милчева, Йоанна Елми, Еми Барух, Александър Детев, Светла Енчева, Зорница Христова и много други.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG