Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парламентът позволи вноса на украинско зърно, Радев откри втори пилон. Кой е Васил Божков?


Президентът Румен Радев по време на откриването на пилон с българското знаме в Ямбол.
Президентът Румен Радев по време на откриването на пилон с българското знаме в Ямбол.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Либия
  • Шенген
  • Румен Радев

Броят на загиналите от наводнението в Либия може да достигне 20 000 души. До този момент е потвърдена смъртта на повече от 5000, но останалите са в неизвестност. Мощна буря скъса язовирна стена до град Дерна и водата срути жилищни сгради, докато хората спят.

Шенген

Австрия и Нидерландия отхвърлят разширяването на шенгенската зона. Това е така дори и след призива на Урсула фон дер Лайен за бързо приемане в Шенген на България и Румъния. В същото време премиерът на Нидерландия Марк Рюте допусна, че страната му може да приеме България в Шенген, но след определени реформи.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България и Румъния. Украйна

България вече отново ще внася зърно от Украйна. До днешния ден действаше забрана за този внос, наложена от България по времето на служебния кабинет.

Румъния, която граничи с Украйна, започна да изгражда бетонни бомбоубежища в граничните си райони, показват снимки от тази седмица. До този момент в страната на три пъти са откривани останки от руски дронове, които се появяват след атаките на Москва срещу украински пристанища.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Срещата на ООН за климата

Съвсем доскоро беше възможно през 2024 г. България да стане домакин на второто по мащаб събитие в глобалния политически календар – срещата на ООН за климата. Но Беларус блокира българската кандидатура. Георги А. Ангелов разказва как стана това.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Фронтът

Украйна унищожи руски комплекс за противовъздушна отбрана на стойност над 1,2 млрд. долара. Това стана на полуостров Крим, който Москва окупира още през 2014 г. Унищожената система е С300/400 Триумф.

Русия обстрелва няколко украински области – Николаевска, Запорожка, Днепропетровска и Сумска.

Румен Радев

Президентът Румен Радев откри втори пилон с българското знаме. Той е издигнат в Ямбол на височина 55 метра. Радев го определи като „противоотрова на нихилизма“. Фундаментът на пилона е незаконен, пише „Дневник“.

Бюджетът на София

Столичният общински съвет прие рекорден бюджет от 2,5 млрд. лева за 2023 г. Това е с близо 30 млн. лева повече от бюджета на София за предишната година. Гласуването се забави заради политическата криза, която доведе дотам, че и държавният бюджет беше приет в края на юли.

Катастрофата в София

Съдът остави в ареста мъжа, който уби 15-годишно момче на пешеходна пътека, след като беше карал пиян. Съучениците на момчето се събраха на кръстовището в навечерието на 15 септември – началото на учебната година, която ще започне без него.

„Шейново“

Въпреки протестите на лекарите Таня Андреева беше избрана за временна директорка на столичната болница „Шейново“. Протестиращите срещу нея твърдят, че назначението е политическо, че Андреева дори не е кандидатствала за поста, а единственият истински кандидат е покрил всички критерии за избор, но пак е бил отстранен. Таня Андреева, която вече е била шеф на „Шейново“, е бивша министърка на здравеопазването от БСП в правителството на Пламен Орешарски.

Малина Петрова

Има хора, които цял живот остават в сянка, но правят неща, с които движат напред обществото. Един от тях беше кинорежисьорката Малина Петрова, която почина на 14 септември.

И една препоръка

Втората тенис ракета на България Гергана Топалова спечели най-голямата титла в досегашната си кариера. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Само за 4 години Васил Божков смени ореола си на влиятелен бизнесмен с този на опасно лице, обявено за издирване. Кой е този човек, който никога по-рано не беше разследван за корупция, а изведнъж започна да разказва как години наред е подкупвал хората с власт? 7-минутно видео от Генка Шикерова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG