Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Какво е психиатрия, която убива? Сбогом на Иван Иванов


Иван Иванов
Иван Иванов

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Държавните психиатрии
  • Убийство в София
  • Русия като нарушител на правото

След дълго боледуване почина актьорът Иван Иванов, изиграл незабравими роли във филмите „Всичко е любов“, „Комбина“, „Лавина“, „Гори, гори, огънче“. Той е и театрален актьор, както и автор на три книги с разкази и стихове. Иван Иванов беше на 72 години, но за повечето българи той остава младежът Радо от трудово-възпитателното училище от филма „Всичко е любов“.

Онкологичните лекарства

Здравната каса ще плаща за онкологичните лекарства по нова формула, която ще ограничи надценките. Промените бяха приети на второ четене в парламента. Те бяха внесени от ПП-ДБ и ГЕРБ.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Държавните психиатрии

Орган на Съвета на Европа за пореден път установи лошото състояние на държавните психиатрии. В тях се малтретират пациенти, не се предоставя терапия и не достига персонал. Авторите казват, че България "за пореден път демонстрира продължаващия сериозен провал на Министерството на здравеопазването да предотврати и изкорени подобно неприемливо поведение".

Напомняме ви този разказ на Борис Митов за държавните психиатрии, публикуван през декември.

Закрила на бежанец

България предостави международна закрила на иранския гражданин Алиреза Бейги, когото по-рано заплашваше да депортира обратно в страната му. Алиреза Бейги казва, че е осъден на смърт в Иран, след като се е отказал от исляма и е приел християнството.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изключи възможността да се гласува импийчмънт на президента Румен Радев. Освен това той определи сблъсъка между Радев и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски като „война на лидери на партии“. Борисов смята, че е абсурдно да се гласува „импийчмънт на човек, избран от народа, както е абсурдно този човек да говори като партиен лидер“.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Убийство в София

Мартин Божанов с прякор Нотариуса е убит в сряда в столичния квартал „Горна баня“. Това е станало, когато до него е била 68-годишната му майка, 4-годишно дете и бебе. Изстрелите и нападателите са били няколко, твърди БНР. Божанов беше интервюиран от Антикорупционния фонд за тяхно разследване от 2021 г. Там той се беше представил за консултант „по всякакви въпроси“, съдружник и управител в десетина търговски дружества, пише „Дневник“.

Русия и Международният съд

Русия за първи път беше призната за нарушител на международното право. В сряда съдът на ООН частично уважи иск на Украйна, подаден още преди 7 години. Съдиите решиха, че Москва е нарушила Конвенцията за борба с финансирането на тероризма, тъй като не е разследвала действията на проруски сепаратисти в Донбас. Решението ще улесни много други дела срещу Русия в международни съдилища.

Русия и опозицията

Москва ще конфискува имуществото на хора, които са осъдени за това, че дават информация за войната в Украйна, дискредитират руската армия, призовават за санкции или са осъдени за екстремистка дейност. Това засяга и хора, които участват в т. нар. нежелателни организации. На тези определения отговарят все повече хора, тъй като Москва постоянно разширява репресиите срещу противниците на войната. „Това е закон срещу враговете и предателите“ каза председателят на руската Дума Вячеслав Володин.

Войната

Москва и Киев размениха военнопленници за първи път след свалянето на руския самолет Ил-76. Русия твърдеше, че на борда на самолета е имало украински пленници, които предстои да бъдат разменени, а Украйна и до този момент нито е потвърдила, нито е отрекла това съобщение.

През изтеклото денонощие Русия атакува украинския Харков с дронове.

САЩ

Доналд Тръмп убедително води в битката за номинация на републиканците за президент на САЩ. Той остана с един единствен опонент – Ники Хейли, бившата губернаторка на Южна Каролина, която засега получава много по-малко гласове в предварителните избори. Наскоро тя каза, че няма да се откаже от битката. За разлика от Тръмп, Хейли е горещ поддръжник на помощта на САЩ за Украйна. Тук можете да научите повече за нея.

И две препоръки

Той направи филма „Маестро“ и се бори за „Оскар“. Брадли Купър е Човек на деня на Свободна Европа.

Тициан е един от великите европейци, творил в Късния Ренесанс. За него разказва Пламен Асенов.

… плюс моят личен фаворит

Вече можете да си платите глобите в КАТ онлайн. Ето как става това.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG