Връзки за достъпност

Извънредни новини

"До момента не е установена". Прокуратурата не открива българска връзка в убийството на Къро


Заместник градският прокурор на София Иво Илиев.
Заместник градският прокурор на София Иво Илиев.

Година след убийството на Красимир Каменов - Къро в Кейптаун, Република Южна Африка, българската прокуратура не разполага с доказателства за българска връзка в извършването на престъплението. Това каза зам. градският прокурор на София Иво Илиев пред Нова телевизия в събота.

Къро беше застрелян заедно със съпругата си и още два души в края на май 2023 г. Местните власти обявиха, че издирват шестима заподозрени, които са били на местопрестъплението, дегизирани като служители на Американската служба за борба с наркотрафика.

Два месеца преди убийството си Каменов беше обвивен за подбудителство към убийството на бившия полицай Любомир Иванов и посочен публично от тогавашния главен прокурор Иван Гешев като участник в заговор за свалянето му от поста. Впоследствие Гешев беше уволнен с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като ГЕРБ и ДПС свалиха доверието си от него.

"Основното, което се търси по това разследване е дали има българска следа във връзка с убийството. Такава може да кажем, че до момента не е установена. Дали е бил поръчан, дали убийството е свързано с дейността му в чуждата държава, ще получим информация по съответния ред", каза прокурор Илиев.

Българската прокуратура води свое разследване, паралелно с това на властите в Република Южна Африка. По думите на Илиев обаче година след покушението все още "няма нещо, което да ни води към определена версия или нещо, което да ни кара да разследваме по-детайлно в определена посока".

"Към момента се разпитват свидетели, които се намират на наша територия. Една част са пострадалите – роднини на жертвите, а другата част са лица, които са били в обкръжението на Красимир Каменов и такива, които движат бизнеса му и управляват фирмите, в които той е имал участие", добави обвинителят.

Убийството на Къро в края на май миналата година беше част от серия смъртни случаи, свързани със знакови фигури от бившите силови групировки, действали в България активно през 90-те години. Засега разследващите обаче не са съобщавали за установена евентуална връзка между тях.

В началото на юни 2023 г. се разбра, че в България е починал издирваният от десетилетие Ангел Христов, близък до Пламен Галев, с когото са известни с прозвището Братя Галеви. Впоследствие аутопсията установи, че причината за смъртта му е остър инфаркт.

В средата на август същата година в подножието на Витоша над столичния кв. "Драгалевци" беше застрелян и Алексей Петров, бивш ръководител на Христов и Галев при баретите, бивш съветник на ръководството на ДАНС и университетски преподавател. Неговото покушение също не е разкрито до момента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG