Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов и Пеевски бранят шефа на МВР. Денков иска борба с полицейското насилие


Премиерът Николай Денков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Колаж
Премиерът Николай Денков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Колаж

Добро утро. Най-важното днес:

  • Мистерия с кораби в Черно море
  • Украйна напредва към Крим
  • Валентина Стоева и четенето

Националният отбор по шахмат на България за жени спечели златен медал на европейското отборно първенство в Будва. Това се случи, след като по-рано в понеделник отборът игра срещу Грузия и победи.

Сега останалото важно

“Не мога да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците", каза Николай Денков. Той каза, че ще подаде оставката си, ако вътрешният министър Калин Стоянов не признае проблема с полицейското насилие. ПП-ДБ поискаха оставката на министъра след кадрите от протеста срещу БФС, на които полицаи бият и мирни граждани.

Калин Стоянов не вижда причина да подава оставка. Той получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ако Стоянов си отиде, то след него трабва да си отиде и премиерът.

Все още неизбраният за лидер на ДПС Делян Пеевски каза, че застава твърдо зад действията на МВР. Санкционираният от САЩ за корупция депутат нарече протеста “гангстерска битка на улицата”, пишат колегите в “Офнюз”.

Инспекторатът на МВР в момента проверява само петима служители, които са признали, че може да са превишили правата си, каза министърът.

Информация обаче излиза за повече случаи. Адвокатка разказа пред бТВ, че момиче на 19 години е пребито. Четирима полицаи с маски са я били, един я е държал за косата, докато друг я удря в корема.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, изпратете линк за абонамент и на вашите приятели.

В София няма мнозинство, в Омуртаг няма вода

Демонстрация в София поиска транс хората да могат да сменят юридическия си пол. В момента това е забранено от решение на Върховния касационен съд. Преди седмица ви разказахме историята на Габриела, която обяви гладна стачка по този повод.

Столичният общински съвет отново не успя да избере председател. Това означава, че той не може да започне и работа. Кандидатът на първата политическа сила Борис Бонев отново получи гласовете само на съветниците на “Продължаваме промяната - Демократична България” - “Спаси София”.

В Омуртаг хората си преизбраха кмета, но продължават да нямат редовно вода. Така е от 50 години насам. Има откъде да дойде вода, има и тръби, но чешмите са сухи. Дамян Воденичаров разказва тази видео история, пълна с абсурди. Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни истории.

Радев упреква Украйна за контраофанзивата

Два кораба се удрят в Черно море, близо до българския бряг. Джипиес сигналът се разминава с това съобщение - според него единият от корабите е бил на стотици километри от мястото на инцидента, край Крим. Павела Костова тръгна по следите на тази мистерия.

Войната в Украйна продължава близо две години. Сега украинските морски пехотинци са успели да се закрепят на левия бряг на Днепър. Това означава, че те вече създават плацдарм за настъпление към Крим. Не пропускайте тази история, ако искате да разберете как върви войната.

Военният министър Тодор Тагарев каза пред “Файненшъл Таймс”, че близо 40 на сто от куршумите и снарядите, използвани от украинските сили, са произведени в България.

Президентът Румен Радев обаче смята контранастъплението на украинските сили като най-голямата стратегическа грешка във войната, тъй като тогава е изпуснат моментът за преговори, пишат колегите в “Медиапул”.

Доскоро интеграцията в Европа се движеше по хоризонтала запад-изток. Тази тенденция обаче се обръща и държавите започват ускорено да търсят вертикална логика на свързаност. Владимир Шопов обяснява защо.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Въпреки че е завършила „Политология“ и „Дипломация и международни отношения“, Валентина Стоева се занимава с четене. Вече повече от 15 години тя насърчава това умение сред децата. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин този бюлетин в пощата си.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

XS
SM
MD
LG