Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Задават се протести “Даная”. Нотариуса взима първи жертви. “Куников” потъна


Майката на Даная, Ани Стоянова (вдясно), на един от първите протести пред "Пирогов"
Майката на Даная, Ани Стоянова (вдясно), на един от първите протести пред "Пирогов"

Добро утро. Най-важното днес:

  • Невена Зартова подаде оставка
  • Страните от НАТО ще харчат повече за отбрана
  • Роби Уилямс стана на 50

След месеци призиви, прокуратурата започна да разследва смъртта на 15-годишната Даная, която почина в болница “Пирогов”. Според майката на детето и подкрепящи я граждани във фондация “Даяна”, става дума за немарливост и нарушения.

В същото време журналистката Валя Ахчиева огласи запис от заседание на медицинския съвет на “Пирогов”, в който се чува: “Просто трябва наистина да се направи всичко възможно да усетят болката тия хора". Думите са по адрес на фондация "Даная". В петък се организира протест в София и на други места в страната.

Протести имаше и по следващия случай. В Пловдив трябваше да започне делото за Дебора Михайлова, която беше пребита и обезобразена в Стара Загора. Съдът обаче върна делото на прокуратурата заради “процесуални нарушения”.

Нищо не изглежда да е наред в правосъдието

Шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова подаде оставка заради скандала с Нотариуса, както е бил известен убитият Мартин Божанов. Точно в Софийската прокуратура са потъвали десетки проверки срещу него.

В студиото на БНТ Невена Зартова каза, че за първи път е чула за Нотариуса от разследването на Антикорупционния фонд през 2021 г. Тя потвърди, че е в приятелски отношения с един от съдружниците на Нотариуса. Днес следобед е първото заседание на временната парламентарна комисия по случая.

Остават малко повече от две седмици до ротацията на министър-председателя. В интервю за Свободна Европа бившият премиер Кирил Петков каза, че “само двама министри трябва да бъдат сменени“ - министърът на здравеопазването Христо Хинков и министърът на електронното управление Александър Йоловски.

И “Цезар Куников” потъна

Украйна унищожи руския десантен кораб "Цезар Куников" в Черно море. Новината идва на фона все по-големия натиск на Русия на източния фронт и липсата на муниции за украинската армия.

Европейските държави от НАТО за пръв път ще достигнат отбранителни разходи от два процента от БВП, каза генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Може да видите коя държава колко отделя в момента и къде е България в тази класация.

“Ако Путин превземе чужда държава, няма да спре дотам", каза британският външен министър и бивш премиер Дейвид Камерън в София. България и Великобритания ще продължат съвместната си работа срещу хибридните заплахи, в борбата с дезинформацията и за справянето с нелегалната миграция и трафика на хора.

От Великобритания е и следващата история. Преди 10 години Би Би Си излъчва разследване как в лондонски изпитни центрове са провеждани фалшиви тестове по английски за студентски визи на чужденци. 35 хиляди студенти са обвинени в измама. Сега може да се окаже, че те са невинни.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Той е продал повече албуми в Обединеното кралство от всеки друг британски солов изпълнител в историята. Вписан е в Книгата на рекордите на Гинес. Той е Роби Уилямс, който посрещна своя 50-ти рожден ден и е Човек на деня на Свободна Европа.

И тази история е за англичанин, но живял малко по-рано. Още не 12 напуска училище, но по-късно открива начин за втечняване на газовете. Полага основите на електро-химията, негов е и първият електромотор. Майкъл Фарадей цял живот е отдаден на Бог. Пламен Асенов разказва за него в поредицата за великите европейци.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG