Връзки за достъпност

Извънредни новини

Даниел Александров от ГЕРБ се отказа от имунитета си


Даниел Александров от ГЕРБ
Даниел Александров от ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ Даниел Александров се е отказал от депутатския си имунитет. За това съобщи председателят на народното събрание Росен Желязков.

Имунитетът на Александров беше поискан в началото на юни, когато главен прокурор все още беше Иван Гешев. Искането беше във връзка с разследване срещу депутата за сексуално насилие над 14-годишно дете. Тогава самият Александров отрече всички обвинения срещу себе си.

Така всички депутати, чиито имунитети бяха поискани от прокуратурата, вече се отказаха от тях. Досега това направиха съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, членът на ДПС Димитър Аврамов, депутатите от „Възраждане“ Веселин Вешев и Ангел Георгиев и независимият Радостин Василев.

С решението на Александров на практика се обезсмисли работата на специалната парламентарна комисия, която трябваше да се занимае с разглеждането на исканията на прокуратурата. Тя така и не започна работа, след като депутатите на няколко пъти отказваха да разгледа искането за имунитета на Бойко Борисов.

Разследването срещу Борисов е във връзка с т.нар. дело „Барселонагейт“. Във вторник екип от прокурори съобщи, че делото е било забавяно в продължение на години.

Бившият премиер Кирил Петков е разследван за подадената от него декларация преди назначаването му за служебен министър от президента Румен Радев през 2021 г., в която твърди, че няма двойно гражданство. Казусът вече беше обект на проверки в закритата Специализирана прокуратура и в Софийската градска прокуратура, но те отказаха да образуват разследване срещу Петков.

Ангел Георгиев и Веселин Вешев от „Възраждане“ са разследвани за обвинения за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди на полицай по време на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) през 2020 г.

След като се отказа от имунитета си срещу Радостин Василев вече беше повдигнато обвинение за опит на принуда на депутат. Случаят е от юли 2022 г., когато "Има Такъв Народ" (ИТН) пусна запис, в който се чува как Василев убеждава депутатка от неговата листа в Плевен Христинка Иванова да не се отметва от решението си да напусне партията и парламентарната група на Слави Трифонов.

Димитър Аврамов от ДПС е привлечен към наказателна отговорност за търговия с влияние през 2019 г. Аврамов е обвинен, че през 2012 г. в качеството си на депутат от ГЕРБ, е поискал от бизнесмена Светослав Илчовски 220 000 лв., както и право върху ползването на земеделските му земи.

След като Иван Гешев беше освободен от поста на главен прокурор, ВСС избра за изпълняващ длъжността неговият заместник и шеф на националното следствие Борислав Сарафов. С встъпването си в длъжност на поста той реши да не оттегля исканията за сваляне на имунитети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG