Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Денков и Габриел казват министрите. Радев и “Възраждане” атакуват бъдещия кабинет


Николай Денков
Николай Денков

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Кои ще са новите министри
  • Кой е Петьо Еврото
  • Аланис Морисет

Очаква се днес номинираните за премиер Николай Денков и Мария Габриел да огласят имената от правителството, което са договорили да бъде избрано с подкрепата на ГЕРБ и ПП.ДБ. Неофициално списъци вече бяха публикувани.

Президентът Румен Радев отново атакува бъдещото правителство. “Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго освен отвращение”, каза президентът в Молдова.

Довечера граждани организират “Шествие за парламентарна република в ЕС и НАТО”, за да протестират срещу Радев.

Главният прокурор Иван Гешев отказа да поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, както предложи Софийската градска прокуратура. “Не е достатъчно мотивирано” искането, каза Гешев.

Депутати от “Възраждане” атакуваха депутати от ПП-ДБ в парламента, след като се засегнаха от изказване. Стигна се до физически сблъсък, който продължи и извън пленарната зала.

ПП-ДБ обвини “Възраждане”, че се опитва “в синхрон с други сили и с чужда логистика да осуети конструиране на редовно правителство в България”.

Парламентарната бюджетна комисия реши на първо четене бюджетът за миналата година да продължи да действа и след 10 юни. Поради политическата криза, няма приет бюджет за 2023 г. и още действа този от 2022 г.

Проблемите на Гешев и проблемите на Еврото

Висшият съдебен съвет започва обсъждане и на второто искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Междувременно президентът Радев ще обнародва законовите промени, които правят това освобождаване по-лесно.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев каза по бТВ, че проверява дали служител на МВР е саботирал търсенето на Петър Петров, известен като Петьо Еврото. Той беше обявен за издирване и обвинен за принуда и незаконни записи.

Прякорът му е валутен, кариерата - скандална. Петьо Еврото е бивш прокурор и следовател, сега адвокат. Името му от години е свързвано с престъпления. Борис Митов разказва в детайли кой е той.

В България обаче има и добри истории. Днес непременно намерете 15 минути, за да гледате видео разказа на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов за две момичета от ромската махала, чиято майка успява да ги измъкне и да им осигури нормален живот. Ще разказвате тази история на близките си, ще видите.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Новото “царско село” за приятелите на Путин

Съветът на Европейския съюз съобщи, че е одобрил присъединяването на Съюза Истанбулската конвенция. "Насилието срещу жени е неприемливо и трябва да бъде прекратено”, каза Паулина Брандберг, министър по въпросите на равенството между половете на Швеция.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска "ясно решение" за бъдещето на страната си в НАТО. Това стана на среща на върха на Европейската политическа общност в Молдова. В началото споменах Румен Радев - той беше на същото събитие.

Законодатели от САЩ подкрепиха създаването на международен трибунал, който да съди случаите на престъплението агресия, извършени по време на войната на Русия срещу Украйна.

Роднини и приближени на руския президент Владимир Путин притежават имоти около официалната му резиденция край Москва. "Путин, подобно на руските императори от миналото, е построил ново "царско село" за себе си и своите близки”, се казва в разследване.

Човек на деня

Тя е канадка, която успява първо в САЩ, а после и в целия свят. Определяна е като "кралицата на алтернативния рок". Аланис Морисет е културна икона в края на 90-те. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG