Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Денков пак моли МВР да си върши работата. Кой държи властта в БФС


Николай Денков
Николай Денков

Добро утро. Най-важното днес:

  • Денков иска отговори от МВР
  • Кой държи властта в БФС
  • Карла Соуса и “Кръв, пот и сълзи”

Министър-председателят Николай Денков призова МВР да провери сигнал за полицаи, които са заплашвали министър. Премиерът каза, че тези полицаи са демонстрирали симпатии към “чужди паравоенни организации”. Засега не се знае повече. Ще следим развитието на тази история.

Денков поиска от вътрешния министър Калин Стоянов да провери всички сигнали за полицейско насилие по време на протеста в София миналия четвъртък и да уволни всички полицаи, които значително са превишили правата си.

“Репортери без граници” призова България да вземе мерки срещу полицейското насилие срещу журналисти. Международната организация изпрати писмо до Денков с данни за пострадали, възпрепятствани и сплашвани репортери по време на протеста миналата седмица.

Кметът на София Васил Терзиев отхвърли обвинението на МВР, че не е поискал становище за протеста. Преди това министър Калин Стоянов прехвърли отговорността за безредиците върху Терзиев.

Вече може да сте забравили, че протестът искаше оставката на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Какво ще се промени, ако той подаде оставка? Не много, защото властта в БФС от години е в мътните води между политика, бизнес и специални служби. Не пропускайте тази история на Николай Лавчиев.

Ще заработи ли Столичният общински съвет?

Заседава, но не работи. В това междинно състояние е заседнал Столичният общински съвет. Причината е, че след две гласувания той още не може да си избере председател. Означава ли това, че ще има нови избори? Катерина Василева потърси отговора.

Фермери протестираха пред Министерството на земеделието. Те поискаха оставката на министър Кирил Вътев, както и изплащане на помощи за справяне с последствията от войната в Украйна.

Парламентът създаде временна комисия, която да проучи нарушенията на правата на психичноболните пациенти. Новината идва след доклади на омбудсмана и на Европейския комитет против изтезанията, които констатираха фрапиращи нарушения.

Проф. д-р Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той завършва същия университет през 1988 г. и е магистър по история с втора специалност философия.

Меглена Кунева също може да има нова работа. Тя попадна във финалния списък от кандидати за поста на комисар по правата на човека към Съвета на Европа.

Ако този бюлетин ви харесва, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Първите заложници се прибират в Израел

Брюксел има амбицията ЕС да се превърне в самостоятелен център на сила в многополюсния свят. Колко близо е обаче Съюзът до осъществяването на целта? Димитър Бечев има отговори.

Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане следващият премиер на Нидерландия, след като неговата партия е първа след предсрочните избори.

Тази сутрин започна четиридневното примирие между Израел и Хамас, а първата група от 13 израелски заложници се очаква бъде освободена по-късно през деня.

Украйна продължава да удържа Авдиивка, докато руските сили непрестанно атакуват предградието на Донецк. "Те смениха тактиката" - това видео показва как Украйна се справя с руските атаки срещу Авдиивка.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Тя разказва, че е станала жертва на сексуално насилие като по-млада. Не разкрива насилника, но решава да се бори за правата на жените с филм, който описва какво преживяват спортистки в родината ѝ. Мексиканската актриса Карла Соуса спечели "Еми" и е Човек на деня на Свободна Европа.

ООН съобщи, че близо 90 хиляди жени са били убити умишлено по света през 2022 г. Това е рекорд за последните 20 години. Повече от половината от тях са убити от членове на семейството или интимни партньори.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин този бюлетин в пощата си.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG