Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Чарлз III застава начело на Обединеното кралство. България се загрижи за “Лукойл”


Хора се стичат пред Бъкингамския дворец в Лондон, за да отдадат почит на кралица Елизабет Втора.
Хора се стичат пред Бъкингамския дворец в Лондон, за да отдадат почит на кралица Елизабет Втора.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Елизабет Втора почина
  • Украйна напредва
  • Глория Гейнър

Кралица Елизабет Втора почина и синът ѝ Чарлз стана крал на Обединеното кралство. Той ще носи титлата Трети. Елизабет беше на 96 години и е най-дълго управлявалият монарх в историята на кралството.

Тя е родена на ул. "Брутън" 17 в Лондон, става престолонаследник, когато чичо ѝ Едуард VIII абдикира. Омъжва се за лейтенанта от флота Филип Маунтбатън, гръцки принц, с когото имат четири деца. Още интересни моменти ще видите в профила ни в Инстаграм.

По време на управлението на Елизабет Втора се смениха 15 британски премиери и 14 американски президенти. Тук са запечатани 33 незабравими момента от живота на 96-годишната кралица.

Новият крал на Великобритания е Чарлз Трети. Той е идвал в България през 1998 и 2003 година. Колегите в “Дневник” разказват най-интересното за новия държавен глава на Обединеното кралство.

Последната публична среща на Елизабет Втора беше с Лиз Тръс, която само преди дни стана министър-председател на Великобритания. Някои я описват като политически хамелеон. Теодора Бързакова разказва коя е тя.

Препоръчайте този бюлетин и на познатите си. Изпратете им този линк, за да се абонират.

Украйна напредва, САЩ увеличават помощта си

Подмамили са руската армия на юг, а са нападнали на изток. До това изречение се свежда основният разказ за украинската контраофанзива. Тя започна преди десет дни, но първият ѝ по-голям успех беше отчетен тази седмица.

Украинските сили са навлезли 50 км навътре в руските позиции и са освободили десетки населени места. Киев очаква още успехи в източната част на страната, в района на Харков.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се появи на необявено предварително посещение в Киев. Той каза, че Вашингтон отпускат още 2,7 млрд. долара военна помощ основно за Украйна, но и за други страни в региона, сред които и България.

Ръководителят на украинската атомна агенция Петро Котин обвини руските войски в Запорожката АЕЦ, че са изтезавали и убивали част от украинския персонал на съоръжението и са отвлекли около 200 души.

За това в момента не се говори. Зависимостта на световната ядрена енергетика от Русия обаче е много по-голяма от зависимостта в други сфери. Сега въпросът е кога Москва ще реши да използва и този лост, за да изнудва останалия свят.

Очакваме вашето мнение на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Петрол, плажове и книги

Президентът Румен Радев и назначеният от него служебен премиер се срещнаха с ръководството на руската “Лукойл”, която доминира българския петролен пазар. От съобщенията се разбра, че българските институции са загрижени за бъдещата работа на “Лукойл” след влизане в сила на петролното ембарго на ЕС.

Бившият вицепремиер от "Продължаваме промяната" Асен Василев каза, че се е сдобил с доклад на Министерството на финансите, според който се предвижда орязване на социални мерки, предприети от предишната власт.

“Маркет Линкс” публикува проучване, според което след изборите на 2 октомври в Народното събрание биха попаднали 7 партии. ГЕРБ има най-високо доверие, следвана от “Продължаваме промяната”.

Върховният административен съд отхвърли жалбата на кмета на община Царево Георги Лапчев срещу заповедта на бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов, с която обяви залива Корал за защитена местност.

Над една трета от българите не са прочели нито една книга през 2021 г. Това показват резултатите от националното представително проучване на Асоциация „Българска книга“.

Присъединете се към общността на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

„Хората обичат да пеят заедно“. Така Глория Гейнър описва песните, които харесва. И се оказва права. Нейната I Will Survive е в историята. Певицата навърши 79 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG