Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България няма да търси повече газ от Русия. Нери Терзиева остави журналистите самотни


Журналистката Нери Терзиева почина на 2 юни
Журналистката Нери Терзиева почина на 2 юни

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Нери Терзиева
  • Украинските бежанци
  • Морган Фрийман

На 70-годишна възраст ни напусна Нери Терзиева - журналист, преподавател, прессекретар на президента Петър Стоянов. Вие я помните като лице на новините “По света и у нас” веднага след края на комунизма. Ние ще я помним като учител, приятел и най-обичания човек.

Не е вярно, че в България не е имало революция. Един от тези, които я извършиха, почина в четвъртък. Татяна Ваксберг разказва, че именно Нери Терзиева обръща езика изцяло към хората. Екранът за първи път проговаря на същия език, на който хората говорят помежду си.

Константинова се извини

Всички украински бежанци, настанени във вторник и сряда в буферния център в Елхово, са преместени в почивни бази по Черноморието и във вътрешността на страната. Центърът в Елхово е затворен.

Вицепремиерката Калина Константинова се извини на украинските бежанци за видеообръщението си, с което ги обвини за проблемите при преместването им.

Екип на Свободна Европа проследи на място какво се случва - най-потърпевши от безпорядъка бяха именно бежанците, които бяха обвинени от българските власти. Намерете днес още 6 минути, за да гледате тази видео история на Теодора Бързакова и Яна Строй.

"Моята философия е проста - помагам само на хора, които искат да работят, търсят работа и вече работят”. Думите са на украинката Наталия Еллис. Препоръчвам ви и репортажа на Веселина Божилова за Дойче веле.

Имате ли мнение по тази тема? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org.

Петролното ембарго влиза в сила

Държавите членки на ЕС одобриха новите санкции срещу Русия, които включват забрана за вноса на петрол по море. Това се случи след като ден по-рано Унгария отново блокира приемането на петролното ембарго.

България “никога” няма да преговаря с “Газпром” за нов договор за доставка на природен газ, каза министърът на финансите Асен Василев.

"Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията на Украйна. Всичко друго би означавало замразен конфликт и нестабилност", каза премиерът Кирил Петков.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Къде спира имперският апетит

Русия контролира 20% от територията на Украйна, каза Володимир Зеленски. По думите му това е повече от територията на Люксембург, Белгия и Нидерландия взети заедно.

Военната ситуация в този украински град започва да напомня на обсадата на Мариупол. Става дума за Северодонецк, чието превземане от руските сили днес изглежда сигурно.

Въпреки това украинската армия продължава да го защитава и в последното денонощие има постигнат определен успех, каза президентът Зеленски.

Военният дрон "Байрактар" се превърна в символ на съпротивата на украинските сили срещу руската армия. Научете какво е това “Байрактар”.

Стига с това оръжие за Украйна. Стига с мисълта, че Киев трябва да си върне териториите, заграбени от Русия. Тези послания започнаха да се чуват и в САЩ. Стефан Попов обяснява откъде идва това и до какво може да доведе.

На пръв поглед сътрудничеството между Русия и Китай процъфтява. Под повърхността обаче се появяват пукнатини - все повече китайски анализатори критикуват Москва, а китайски хакери атакуват руски военни тайни.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

И Човека на деня

Той е висок близо два метра, има дълбок глас, пилотира самолет и обича да гледа документални филми. Освен това има десетки роли, награди и над пет десетилетия кариера в киното. Морган Фрийман стана на 85 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG