Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Скъпият газ предизвика първия политически сблъсък за 2022. “Човек ухапа куче”


Премиерът Кирил Петков
Премиерът Кирил Петков

Добро утро в първия работен ден на годината. Ето най-важното:

  • Петков срещу КЕВР
  • Беглецът в Северна Корея
  • Филмите и изложбите през 2022

Годината започна с решението на енергийния регулатор КЕВР да повиши цената на природния газ с 30%. Посочената причина е значителното поскъпване на горивото на международните пазари.

Ден по-късно премиерът Кирил Петков коментира, че е изненадан от решението, което определи като “преднамерено”. Той обвини КЕВР, че не защитава обществения интерес и се закани още този месец управляващите да изберат нов председател на регулатора.

Спорът между новите и старите управляващи е по въпроса защо досега не се внася по-евтин газ от Азербайджан. Бившият премиер Бойко Борисов призова Петков да възложи на ДАНС да проучи как са изтекли данни от договора за азерски газ.

За повече доставки извън руските има и техническа пречка. Елица Симеонова припомня историята на “по-бавната тръба”, която все не е готова.

Пишете ни какво мислите на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте във Facebook.

Слави Трифонов предлага сделка

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов изненада всички с предложението България да поиска сделка със САЩ и ЕС - допускане на преговори със Северна Македония срещу отпадане на американските визи за българи и приемане в Шенген. По-късно публикува и обяснение към личното мнение.

“Знае ли гражданинът Слави Трифонов, че е невъзможно "веднага" да паднат визите за САЩ”, пита Петър Карабоев в “Дневник” и обяснява защо едното не може да има общо с другото.

“Старият режим ще се бори да съхрани системата, която гарантира неговата безнаказаност и облаги”, каза в новогодишното си обръщение президентът Румен Радев. Той каза още, че България се намира на “нов, оздравителен път”.

“България трябва да бъде по-активен и конструктивен член на Европейския съюз през 2022 г.”, каза в обръщение по повод 15-годишнината от приемането на България в ЕС премиерът Кирил Петков.

Днес е първият работен ден за годината. В първите 3 дни обаче сред най-четените новини е тази за предстоящите почивни дни през 2022 г.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

“Човек ухапа куче”

Чували сте старото определение, че не е новина, когато куче ухапе човек, а когато човек ухапе куче. В неделя световните агенции съобщиха за необичайно бягство на човек от Южна към Северна Корея. Ден по-късно се оказа, че случаят е още по-необичаен, защото същият човек е пресякъл границата в обратна посока само преди няколко месеца.

От Нова година спряха работа три от последните шест ядрени реактора в Германия. Останалите ги очаква същата съдба до края на годината.

Петте ядрени сили в света се ангажираха да спрат разпространението на атомни оръжия и да направят всичко възможно, за да гарантират, че ядрена война никога няма да има. Това са САЩ, Русия, Китай, Франция и Обединеното кралство.

Светът очаква срещата между САЩ и Русия на 10 януари по повод струпването на руски войски до Украйна. В края на годината Байдън предупреди Путин по телефона, че ще действа “решително”, ако Русия нападне Украйна.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

И два новогодишни подаръка

Може да е малко, но обещава да е качествено. Българското кино през 2022 г. предвижда няколко заглавия, които не са за изпускане. Татяна Ваксберг разкрива повече.

През 2022 г. очакваме да се завърнат концертите, изложбите и фестивалите. Елица Симеонова разказва за някои от тях.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG