Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ пак са първи, Слави пак е в парламента. Проруската “Възраждане” расте


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Резултатите от изборите
  • Русия начело на Съвета за сигурност
  • Шахматистката Надя Тончева

Изборите минаха, но броенето продължава. ГЕРБ отново са първи, показват данните на ЦИК след преброени малко над 70 на сто от протоколите. “Продължаваме промяната - Демократична България” са на второ място, а “Възраждане” измести ДПС от третото място. В парламента отново влиза и Слави Трифонов.

Тези данни обаче може и да се променят. Засега единственото сигурно е, че БСП е на пето място. Първият ще получи правото да излъчи председател на Народното събрание и от него се очаква да предложи как да протекат преговорите. Ще има ли обаче правителство?

Засега данните показват, че най-висока е била избирателната активност в област Монтана. Гледайте този репортаж на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов, за да видите как се случват странните избори в най-бедния край на ЕС.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Новото нормално

Два дни преди изборите журналистката от БНТ Цвета (Флора) Стратиева е била принудена да напусне събитие на проруската партия “Възраждане”, включително чрез отправени към нея заплахи.

Изборите се проведоха след седмица заплахи за бомби в училища. Мъж на 23 години от Пловдив вече е с повдигнато обвинение за подаване на фалшив сигнал на 30 март, съобщи Пловдивската районна прокуратура.

Днес много се говори за това, че в българската политика трябва да навлязат млади хора. Стефан Дечев разказва, че това разделение на поколения има аналози в историята и ролята на младите преди повече от 100 години е по-важна, отколкото дълго време се е смятало.

Последвайте Свободна Европа и във Viber, за да получавате най-важното направо в телефона си.

Тя подкрепя войната и е добре дошла в София

Артисти, подкрепящи войната на Русия в Украйна, обикновено не са добре дошли в Европа и Северна Америка. В България е различно - докато световни сцени отменят концерти на пианистката Валентина Лисица - заради прокремълските ѝ позиции, тя готви 2 концерта в Софийската филхармония.

Поемането на ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН от Русия е “символичен удар” срещу международните отношения. Тази позиция изрази Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Страните от източния фланг на НАТО, сред които е и България, декларират, че ще направят всичко необходимо, “за да увеличим американското присъствие в нашия регион” - и като войници, и като военна техника.

Служебното правителство на Гълъб Донев предлага настоящия външен министър Николай Милков за постоянен представител на България в НАТО. На този пост липсва титуляр, откакто Драгомир Заков беше изтеглен, за да оглави военното министерство в кабинета на Кирил Петков.

Полша обмисля да участва по-активно в “ядреното възпиране” в рамките на НАТО, но изключва възможността за разполагане на ядрено оръжие на нейна територия. Това заяви висш полски съветник по националната сигурност.

Две специални препоръки

Наистина ли България не може да се включи в поръчката на ЕС за снаряди? Нейната цел е да осигури снаряди за Украйна, но и за страните от ЕС, които участват. Президентът и служебното правителство казват, че България няма и не може да произвежда снарядите, които се търсят. Решихме да проверим дали това е вярно.

Не пропускайте историята на Диана Иванова за това как през 1984 г. БКП решава да създаде Програма за мозъка. Следите на този мащабен проект изчезват в следващите години. Днес изследователски екип се заема да проучи какво действително е било намерението за мозъка тогава.

Човек на деня

Шахматната дъска я запленява още когато е на седем години. Сега е на 17 и непрекъснато покорява европейски и световни върхове в спорта. Надя Тончева влезе в топ 10 на Европейското първенство по класически шахмат за жени. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG