Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Гешев минава в кръгова отбрана. Американски войници все пак ще дойдат


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Ето основните имена:

  • Надежда Йорданова
  • Еманюел Макрон
  • Естер Ледецка

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще внесе “възможно най-скоро” искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Тя каза, че ще представи на Висшия съдебен съвет (ВСС) конкретни данни за негови нарушения. Това е възможно след решението на Конституционния съд от вторник, че правосъден министър има право на това.

Миналото лято ВСС реши, че е недопустимо министър да иска освобождаване на главния прокурор. Бившият премиер Иван Костов коментира пред “Медиапул”, че решението на съда сега “осветява пълната непригодност” на членовете на ВСС, които “следва да си подадат веднага оставките”.

Съдийската колегия на ВСС отказа на отиващия си председател на Върховния касационен съд Лозан Панов да го назначи във Върховния административен съд. Панов критикуваше през целия си мандат мнозинството във ВСС.

Имате ли мнение по тези теми? Коментирайте на svobodnaevropa@rferl.org или на страницата ни във Facebook.

Макрон видя напредък за Русия и Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че вижда “придвижване напред” в разговорите за намаляване на напрежението около Украйна. Той направи коментар в Киев, където се видя с президента Володимир Зеленски.

Преди това Макрон беше в Москва за среща с Владимир Путин. Руският президент заплаши с война, ако Украйна влезе в НАТО и опита да си върне анексирания полуостров Крим.

Българският министър на отбраната Стефан Янев съобщи, че се водят разговори с Пентагона за изпращане на американци, които да подсилят оформящия се български батальон, част от засиленото предно присъствие на НАТО.

В Канада протестиращите шофьори на камиони блокираха най-натоварения граничен пункт със САЩ. Ако намерите още 2 минути днес, може да гледате това видео - кои са протестиращите и какво искат.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Няма обвинение в “Булгаргаз”, има разследване по сигнал на ДПС

Смъртта на жена пред регистратурата на болницата във Враца миналата седмица потресе цяла България. Дойде ред на въпросите - Възможно ли е регистрирането на пациент в критично състояние да се окаже по-важно от самото му спасяване? Диляна Теохарова има отговорите.

Продължава размяната на реплики между бивши и нови управляващи за държавния газов доставчик “Булгаргаз”. След като уволненият бивш директор Николай Павлов нарече дружеството “фантастична компания”, новото ръководство съобщи нещо различно - само за февруари се появява дефицит от 250 млн. лв.

Дали е газова война? Гледайте интервюто на Генка Шикерова с председателя на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски, който е от “Продължаваме промяната”. Ако пък сте в движение, може да го слушате в Spotify.

Премиерът и вътрешният министър очакваха обвинения, но прокуратурата им отговори, че МВР не е предало достатъчно доказателства и засега няма обвинения срещу бившето ръководство на “Булгаргаз”.

Прокуратурата обаче образува разследване по сигнала на ДПС за издаването на т.нар. златни паспорти и бързо изиска документи от няколко ведомства.

Присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И три препоръки

“Силата на кучето” и “Дюн” са филмите с най-много номинации за наградите Оскар тази година. Колегите в “Булевард България” имат пълен списък с претендентите.

Една жена пътува сама из земите на древна Персия. Прави цветни снимки, когато за мнозина цветната фотография е недостижим лукс. Сама стига до места, където външен човек не е допускан преди. Не пропускайте да видите снимките на една баронеса.

В детските си години тя просто е амбицирана да се съревновава с по-големия си брат, а днес е една от най-великите шампионки в зимните олимпийски игри. Естер Ледецка е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG