Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Северна Македония има нов президент, с това идва и нова ориентация. Какво са сайтовете гъби?


Гордана Силяновска-Давкова по време на пресконференция на ВМРО по повод избирането ѝ за президент на Северна Македония.
Гордана Силяновска-Давкова по време на пресконференция на ВМРО по повод избирането ѝ за президент на Северна Македония.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Гордана Силяновска и Северна Македония
  • Китай и Европа
  • Дезинформацията и сайтовете гъби

Остава точно месец до изборите за българския и европейския парламенти. Ето два незаменими пътеводителя за това предстоящо гласуване – единият е списък с водачите на листи, а другият – номерата на бюлетините, с които се явява всяка регистрирана партия.

Северна Македония

Кандидатката на проруската ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова беше избрана за президент на Северна Македония. За страната това е първата жена президент. Тя победи с двойно по-голям резултат досегашния прозападен държавен глава Стево Пендаровски, който беше подкрепен от от управляващите социалдемократи от СДСМ. Тази партия загуби и парламентарния вот, който се проведе паралелно в сряда.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Китай в Европа

Сърбия посрещна с почести китайския президент Си Дзинпин, който прави първата си обиколка в Европа за последните 5 години. Лидерите на двете държави заговориха за своето „стоманено приятелство“. Първата визита на Си беше във Франция – страната, която каза, че е готова да изпрати свои войски в Украйна. След Сърбия Си ще отиде в Будапеща. Сърбия и Унгария са традиционни партньори на Русия.

Ядреното оръжие

Още една страна след Русия каза, че ще провери готовността за използването на тактическите си ядрени сили – това е Беларус. Москва, която от две години заплашва да използва ядрено оръжие във войната си срещу Украйна, втвърди тона преди три дни и каза, че ще проведе учения с ядрени установки. Ден по-късно такъв сигнал към Запада изпрати и Беларус.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Войната в Украйна

Русия нанесе тежки удари по енергийната система на Украйна. Властите в Киев призовават хората да ограничат потреблението на ток, за да се избегне принудителен режим на тока.

Румъния ще обсъди дали да предостави на Украйна единствената си функционираща система Пейтриът. Букурещ има и други, но те са още в стадий, подготвящ влизането им в експлоатация.

Американският войник Гордън Блек е пътувал за руския град Владивосток, за да се срещне с предполагаемата си съпруга. На руска територия той е бил арестуван за кражба. САЩ казват, че той е нарушил правилата на американската армия. Видеоклипове в ТикТок показват по какъв път е минал, за да стигне до Русия.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Войната в Ивицата Газа

САЩ са спрели доставката на оръжия за Израел заради офанзивата в Рафах, твърди високопоставен американски източник. Рафах е южен град в Ивицата Газа. Когато Израел започна офанзивата си през октомври 2023 г., почти половината население на Газа се струпа именно в Рафах, за да се спаси от ударите. Но сега ударите се нанасят по Рафах.

БПЦ

В края на юни БПЦ трябва да избере нов патриарх сред трима действащи митрополити. Техните имена ще станат известни на 20 юни. Генка Шикерова разговаря с митрополит Николай за парите и вярата, службите и морала. Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни разговори с ключови личности.

И две препоръки

Честит рожден ден на поп звездата Енрике Инглесиас. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Композиторът Георг Фридрих Хендел е един от великите европейци, за които разказва Пламен Асенов.

… плюс моят личен фаворит

Сигурно сте чували израза „сайтове гъби“. Това е мрежа от идентични сайтове, които имитират новинарски медии, но всъщност разпространяват проруска дезинформация. Те са стотици, ако не и хиляди. Съществуват най-малко от 2022 г. Копират съдържание от други места, не създават свои оригинални публикации. Вижте как работи Машината.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG