Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ден след Русия. Беларус също проверява готовността на тактически ядрени оръжия


Беларуски ракети носители тренират използването на тактически ядрени оръжия на руски полигон, април 2023 г.
Беларуски ракети носители тренират използването на тактически ядрени оръжия на руски полигон, април 2023 г.

Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че е започнало да проверява готовността на тактическите си ядрени сили, предаде Ройтерс във вторник.

Новината идва само ден след като руският президент Владимир Путин нареди провеждането на учения с тактическо ядрено оръжие (ТЯО) в Русия. Според специалисти тези учения ще включват тренировки по транспортирането на заряди и няма да бъдат изстрелвани истински ракети.

Преди няколко седмици президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че в страната му са разположени „няколко десетки“ руски тактически ядрени оръжия. Миналата година Русия достави свои ТЯО на територията на Беларус.

Във вторник министърът на отбраната на Беларус Виктар Хренин каза, че проверките за готовност на носителите на такива оръжия са започнали по заповед на Лукашенко.

„За изпълнението на задачата са отделени подразделение на оперативно-тактическия ракетен комплекс „Искандер“ и обслужваща ескадрила от военни самолети СУ-25“, каза Хренин.

Как се проверява тактическо ядрено оръжие

Тактическите ядрени оръжия (ТЯО) са известни още като нестратегически. Те представляват ядрени бойни глави, чиито носители са ракети, които имат относително малък обсег.

За разлика от тях, стратегическите ядрени оръжия имат много по-голяма разрушителна сила.

След новината, че Русия ще провежда учения с ТЯО, стана ясно, че те ще се състоят в тренировки по транспортиране на зарядите от местата, където те се съхраняват, до местата им на изстрелване.

Ученията с тактическото ядрено оръжие няма да включват изстрелване на истински ракети с ядрен заряд.

Защо се провеждат такива учения сега

Режимът на Лукашенко в Беларус поддържа тесни връзки с руския президент Путин, който тази година беше преизбран за петия си мандат на президентския пост.

След началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Лукашенко позволи на Русия да атакува Украйна от беларуска територия.

Тази седмица Министерството на отбраната на Русия обяви учения с тактически ядрени оръжия за пръв път, откакто Москва започна пълномащабната си инвазия срещу Киев.

Русия заяви, че провежда тези учения в отговор на „безпрецедентните“ и „провокативни“ изявления на представители на Великобритания и Франция, които според Москва показват нарастващото им участие във войната в Украйна.

Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон каза, че страната му не изключва възможността да изпрати войски в Украйна, за да я подкрепи във войната. Макрон застъпи тази своя позиция и по-рано през годината.

По същото време представители на Великобритания допуснаха възможността оръжията, които предоставят на Киев като военна помощ, да се използват за удари на територията на Русия. До момента Украйна трябваше да използва британските оръжия само на своя територия.

В Беларус също има ядрени сили, защото Русия разположи свои тактически оръжия там през 2023 г. През декември миналата година Лукашенко обяви, че доставките на ТЯО в страната му са приключили.

Това беше първият случай, в който Русия разполага ядрени ракети в друга държава от епохата на Съветския съюз насам.

Новините за ученията в Русия и Беларус идват на фона на многократни заплахи от страна на Путин за готовността на Москва да започне ядрена война.

Анализатори в сферата на сигурността казват, че тези закани целят да сплашат западните държави и да ги спрат да подпомагат Украйна в справянето ѝ с руската инвазия.

"Лукашенко е най-слабото звено на Путин". Защо Западът трябва да обърне внимание на Беларус
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG