Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Рашков директно обвини ГЕРБ в корупционна схема. Как ще се промени конституцията


Бойко Рашков след двучасовия разпит в прокуратурата, 4 януари 2022 г.
Бойко Рашков след двучасовия разпит в прокуратурата, 4 януари 2022 г.

Добро утро. Ето най-важното:

  • Цената на газа
  • Парите за “Хемус”
  • “Фашистката”

И пак газ. След като КЕВР увеличи цената с 30% от Нова година, сега държавният доставчик “Булгаргаз” заговори за поевтиняване и то с повече. Ако тенденциите на спад на международните цени продължат, държавната фирма ще поиска с 32% поевтиняване.

За цените на тока, водата и парното за бита действа мораториум до края март. “Законодателната власт влезе брутално” в правомощията на регулаторите и “пораженията могат да се окажат много тежки”, коментира пред БНР бившият премиер Иван Костов.

Министърът на финансите Асен Василев съобщи, че проектобюджетът за 2022 г. предвижда увеличаване на минималната заплата от 650 на 710 лева през март. Правителството предвижда за 4-годишен период нови мостове над Дунав и тунели под Стара планина.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер представи “новото лице на Българската банка за развитие”, която започва програма за подкрепа на фирми от туризма.

Пишете ни какво мислите на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте във Facebook.

Корупцията води до промени в конституцията

Между 30% и 40% от парите за строителството на магистрала "Хемус" са се връщали в ГЕРБ, каза вътрешният министър Бойко Рашков, след като беше разпитан в прокуратурата.

Най-малко петима души от арабски и руски произход, кандидатствали за получаване на "златен паспорт" в България, са издали пълномощни в полза на члена на Висшия съдебен съвет Боян Новански, разкрива разследване на “Медиапул”.

Колкото и да искаш да бориш корупцията, нещата винаги опират до реформа на правосъдието. Това обаче може да стане само с промени в конституцията. Новите управляващи знаят това и вече имат план. Полина Паунова обяснява какъв.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Омикрон

Рекорден брой нови случаи на коронавирус отчитат в редица страни по света заради разпространението на по-заразния вариант на COVID-19 Омикрон.

България не е изключение. Над 6 хиляди са новите случаи за денонощие. По-високи данни имаше само в два от дните през есента.

Засега не се предвижда въвеждането на допълнителни ограничения заради Омикрон. Ще бъде засилен контролът за влизащите в България граждани.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ изпрати на прокуратурата проверката в Министерството на здравеопазването за купуването на бързи антигенни тестове за ученици.

“Фашистката”

Те се запознават, когато тя е на 26, а той - на 30. Срещат се случайно на една сватба. И двамата са потомствени немци от СССР. И двамата - депортирани от съветските власти. Непременно отделете няколко минути днес, за да прочетете тази история на Татяна Ваксберг.

Първа присъда беше прочетена срещу Иран за сваления преди две години украински самолет. Канадски съд присъди 107 млн. канадски долара на семействата на шестима загинали.

Бившият американски президент Доналд Тръмп подкрепи премиера на Унгария Виктор Орбан за нов управленски мандат. През април предстоят парламентарни избори.

От 1 януари в Австрия влезе в сила закон, позволяващ в определени ситуации хора да сложат край на живота си с помощта на медицински специалисти.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

Той знае, че ще стане художник още от дете. Още тогава е убеден, че илюстрацията е областта, в която трябва да се развива. Днес Ясен Гюзелев е един от най-известните български илюстратори, чието творчество е познато по целия свят. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Ще ви трябват още 4 минути, за да гледате това видео - Джафар Фатахиан е на 32 години и е от Иран, но живее в Белград от пет години. В началото няма дори собствен дом и живее на улицата. Сега обаче работи като преводач и помага на другите.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG