Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Изборите идват. Пеевски получи подарък за рождения ден. Опозицията зае страната на “Газпром”


Йордан Цонев (ДПС) разговаря с Десислава Атанасова (ГЕРБ) по време на заседанието в сряда.
Йордан Цонев (ДПС) разговаря с Десислава Атанасова (ГЕРБ) по време на заседанието в сряда.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Избори през октомври
  • Партии в защита на “Газпром”
  • Георгиос Папаниколау

Българите вече ще влизат в Турция само с лични карти, без задгранични паспорти. Това важи за 90-дневен престой в рамките на 180 дни.

В 10 часа БСП връща на президента Румен Радев третия мандат за съставяне на правителство. Социалистите се отказаха, след като ИТН, ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” не позволиха предложената от тях законодателна програма изобщо да влезе в дневния ред. Очакването е Радев да разпусне парламента другата седмица, а изборите да се проведат на 2 октомври.

“Демократична България” ще предложи съвместно явяване с “Продължаваме промяната”, каза Христо Иванов. Засега реакция от партията на Кирил Петков и Асен Василев няма.

Имате ли мнение по тази тема? Пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или

коментирайте на страницата ни във Facebook.

Наследството на Слави Трифонов

Той влезе в политиката, за да свали от власт Бойко Борисов. И успя да го направи. Въпросът е защо сега сам слага край на усилията България да може да се управлява и от друг. Препоръчвам ви тази история за Слави Трифонов, разказана от Десислава Димитрова.

Разследващият сайт Bird.bg информира за рекламните приходи на телевизията на Трифонов “7/8". Над 40 на сто миналата година са дошли от охранителна фирма, която според изданието е свързана със “знакови задкулисни играчи”.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Подарък за Пеевски

Прокуратурата е прекратила проверките срещу двама от българите, санкционирани от САЩ по закона “Магнитски” за корупция. Това са депутатът Делян Пеевски и бившият заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

Това стана известно на рождения ден на Пеевски. В същия ден влезе в сила законът, с който се закриват специализираните съд и прокуратура. Колегите в “Медиапул” припомнят най-шумните провали на специализираната прокуратура.

Парламентът реши европейските делегирани прокурори да имат собствена сграда и администрация и отделно секретно деловодство от това на прокуратурата, за да не бъде “използвана друга задкулисна власт над тях", каза правосъдната министърка Надежда Йорданова.

На страната на “Газпром”

ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” обвиниха правителството на Кирил Петков за спрените от Русия доставки на газ и го критикуваха, че не е приело предложената от “Газпром” схема за плащане.

“Булгаргаз” предлага природният газ да поскъпне с 54% и през август да се продава за близо 287 лева за мегаватчас. Цената сега е 186 лева.

Премиерът в оставка Кирил Петков поиска АЕЦ "Козлодуй" да изчисти пречките пред проекта с американската "Уестингхаус", така че България да получава и алтернативно ядрено гориво, а не само руско.

2022 година е изключителна с войната на Русия, цените и стопанските предизвикателства. Но не е чак толкова изключителна, колкото твърдят политиците. Не пропускайте анализа на Красен Станчев за това защо мрачните прогнози не са съвсем оправдани.

Украйна удари важна цел

Украински войници са нанесли големи щети на стратегически мост, който е от значение за доставките за руските сили, окупирали южни части на Украйна.

Германия ще достави на Украйна сто самоходни артилерийски установки Panzerhaubitze 2000.

Бившият военен министър Тодор Тагарев прогнозира пред Свободна Европа, че "до месец-два" Украйна ще си върне контрола над южния град Херсон, което ще попречи на Русия да проведе референдум за присъединяване към Руската федерация.

Украинският президент Володимир Зеленски получи от британския премиер Борис Джонсън награда на името на Уинстън Чърчил за лидерство.

Видяхте ли снимките на Олена Зеленска за Vogue? Може да ги разгледате на нашия профил в Instagram и да прочетете тяхната история.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

И две препоръки

Тя е прекарала 3 десетилетия по снимачни площадки. Родена е в семейство на артисти в Лос Анджелис, но прекарва четири години в мизерна квартира в Ню Йорк в името на кариерата си. Тя е Елизабет Мос, която тази седмица празнува 40-ия си рожден ден и е Човек на деня на Свободна Европа.

Преди стотина години той открива метода за ранна диагностика на рака на маточната шийка при жените. Така гръцкият лекар Георгиос Папаниколау откъсва почти до корен едно от най-яростните жила на Божия бич. Прочетете неговата история в рубриката на Пламен Асенов за великите европейци.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG