Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Човек загина, след като излезе на главен път пред кола на НСО. Може ли ЕС да легитимира Пеевски?


Мястото на катастрофата на кола на НСО с частен автомобил, чийто шофьор загина.
Мястото на катастрофата на кола на НСО с частен автомобил, чийто шофьор загина.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Борисов и еврото
  • ЕС и Пеевски
  • България и „Газпром“

Един човек загина, след като колата му излезе на път, без да има предимство и се удари в минаваща по главния път кола на НСО. В колата на институцията се е намирал съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Като бивш премиер на страната той е под защитата на НСО в продължение на 4 години.

Изборите

Бойко Борисов обеща България да влезе в Еврозоната догодина, ако ГЕРБ управлява. Той определи като грешка управлението от последните 3 години, в които пряко не е на власт.

Най-младите избиратели почти не познават друга България, освен тази на Бойко Борисов. С известни прекъсвания той управлява от 2009 до 2021 г., а после и подкрепя едно от правителствата. Сега партията му казва, че той отново ще бъде номиниран за премиер. Цели три години ГЕРБ не изричаше това на глас. Вижте анализа на Видка Атанасова.

Кирил Петков обвини ГЕРБ и ДПС за две действия, които ПП-ДБ са успели да спрат – решението им да ощетят бъдеща държавна детска болница и да намалят размера, с който се повишават пенсиите.

Реорганизацията на движението в центъра на София беше направена без разговор с хората и точно в навечерието на изборите. Това ще се отрази негативно на резултата на ПП-ДБ, защото градът се управлява от техен кандидат. Вижте какво пише Стефан Попов.

ЕС и Пеевски

Пет неправителствени организации (НПО) в България отправиха критики към посолствата на страни от ЕС. Повод за това е среща от 9 май между тях и депутата от ДПС Делян Пеевски в посолството на Белгия – страната, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. „Такива срещи, особено в Деня на Европа и ден преди началото на официалната предизборна кампания в България за избор на представители в националния и европейския парламент, са знак на легитимация на сегашното статукво“, пише в отвореното писмо. То е подписано от Антикорупционния фонд, Българския институт за правни инициативи, Института за пазарна икономика, Българския хелзинкски комитет (БХК) и фондация „Даная“. Тук ви напомняме известното за тази среща.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България и „Газпром“

България ще съди „Газпром“ за 400 млн. евро заради това, че компанията внезапно спря доставките на газ през 2022 г. Новото ръководство на „Булгаргаз“ първо ще даде кратък срок на „Газпром“ сами да изпълнят претенцията, а ако това не стане, ще заведе дело в Арбитражния съд в Париж.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Съдия Цариградска

Съюзът на съдиите в България призова за конкретни мерки във връзка със заплахите срещу съдия Владислава Цариградска. Писмото беше отправено към съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. През 2019 съдия Цариградска сигнализира за заплахи срещу нея, отправяни от Мартин Божанов – Нотариуса. МВР и прокуратурата в продължение на 4 години не правят нищо, после започват разследване, а накрая всичко замира.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо, който беше прострелян в сряда, е в сериозно, но стабилно състояние, казаха лекарите. Нападателят му е вече с повдигнато обвинение в опит за убийство. Вижте и видеото, в което напомняме кой е Роберт Фицо.

Войната

Украинският президент Володимир Зеленски отиде в Харков – градът, към който Русия се опитва да настъпва в момента. Той каза, че ситуацията в областта остава трудна, макар и под контрол. Той отново каза, че за да защити Харковска област, Украйна има нужда от поне две системи „Пейтриът“.

Китай

Владимир Путин пристигна в Пекин. Срещата идва след обиколката на Си в Европа.

Трудна задача: Китай иска повече влияние в Европа, а самата Европа взима мерки срещу това. Но сега Китай ѝ трябва, за да окаже влияние на Владимир Путин и да спре войната му в Украйна. Диляна Теохарова разказва.

Палестинска държава

Четири държави, които членуват в ЕС, обмислят да обявят признаването на Палестинска държава. Това са Испания, Ирландия, Словения и Малта. Според Израел това би било „награда за тероризъм“, защото идва след нападението над страната, извършено от Хамас, които контролират Газа – една от териториите, които биха влизали в държава на палестинците.

И една препоръка

Групата D2 навърши 25 години от създаването си. За нея разказваме в рубриката „Човек на деня“.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG