Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Времето минава, мандат още няма. Херсон вече е свободен, а напънът за “Грипен” продължава


Хората в Херсон посрещат с радост украинските войници.
Хората в Херсон посрещат с радост украинските войници.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Освобождаването на Херсон
  • Демократите запазиха Сената
  • Зоя Чавдарова

Днес започна разминирането на центъра на Херсон, който вече е свободен. В града няма ток и вода. Местните власти призоваха хората да не празнуват. Президентът Володимир Зеленски нарече връщането на 300-хилядния град “исторически ден”.

При изтеглянето си руските войски са разрушили ключова инфраструктура. Сред поразените цели са Антоновският мост над река Днепър и Каховската водноелектрическа централа.

Въпреки призивите за сдържаност, украинците празнуват освобождаването на Херсон. Може да видите сълзите от радост на тези снимки.

Изтеглянето на руските сили от Херсон не беше възприето еднозначно. Според военни експерти това може да се окаже и руски капан. Не пропускайте този анализ.

Асошиейтед прес публикува разследване за действията на руските военни в украинския град Буча. Престъпленията са описани в детайли. Намерете още 5 минути днес, за да гледате това видео.

Споделете какво мислите и вие. Може да публикувате вашето мнение на страницата ни във Facebook или да го изпратите на svobodnaevropa@rferl.org.

Мандат няма, “Грипен” идва

Мина месец и половина от изборите. Не само няма правителство, президентът не е връчил дори първия мандат. Продължават репликите между партиите. Следим най-важните в нашия блог.

В това време служебното правителство продължава да напредва с плановете си за купуване на шведски самолети “Грипен”. След два дни идват представители на производителя. Ако сте забравили, може да си припомните откъде идва любовта към “Грипен”.

Бившият премиер Бойко Борисов обикаля страната и инспектира строежи точно така, както го правеше докато беше премиер. В Пловдив той каза, че там ще се играе финал за Суперкупата на Европа. Николай Лавчиев реши да провери дали това е вярно.

Ако сте доволни от този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Демократите запазиха Сената

Демократическата партия ще запази контрола си над американския Сенат благодарение на победата в Невада. Ден по-рано дойде новината от Аризона, че изборите печели бившият астронавт Марк Кели, също от Демократическата партия. Така прогнозите за “червена вълна” в САЩ се оказаха неверни. Припомнете си анализа на Димитър Бечев за последствията от тези избори.

Независимият кандидат Наташа Пирц Мусар стана първата жена президент на Словения.

Турската полиция е арестувала човек по обвинение, че е поставил бомбата, която в неделя уби шестима и рани 81 души в центъра на Истанбул.

Може ли да се разкаже насилието

Трима млади българи не са съгласни с липсата на памет за комунизма в България. Изложбата “Съседите. Форми на травмата” (1945-1989) представя техния поглед, а Диана Иванова разказва за това.

Известният британски уличен художник Банкси потвърди, че стои зад произведение на изкуството, което се появи наскоро върху разрушена сграда в Украйна. Вижте цялата история в снимки на профила ни в Инстаграм.

Хем е странно, хем незаконно - хора отиват в музеите, за да заливат с храна световноизвестни картини. Павела Костова разказва кои са хората зад тези акции.

Две препоръки от колегите

Татуировки, голи глави, черни тениски, български трикольори, потури и гайди - така изглеждат шествията на "Национално движение Хан Кубрат". Спас Спасов разказва в “Дневник” кои са "Хан Кубрат", кой ги промотира и кой ги финансира.

Как стана така, че едно заглавие на сайта на БНР, в което се говореше за натиск от страна на ГЕРБ срещу бившия главен редактор на Новините в bTV Венелин Петков, внезапно бе променено? Емилия Милчева разказва в Дойче веле.

Искате ли да получавате най-важното директно в телефона си - елате в общността на Свободна Европа във Viber.

Човек на деня

Животът ѝ започва тежко, но тя успява да стигне от дома за изоставени деца до титли от международни тенис турнири за хора в инвалидни колички. Зоя Чавдарова спечели поредно отличие в Гърция. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG