Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: МВР най-после уволни някого за полицейско насилие. Парите за зелен преход идват


Хиляди протестираха срещу ръководството на Българския футболен съюз на 16 ноември. Тогава имаше сблъсъци между демонстранти и полицаи
Хиляди протестираха срещу ръководството на Българския футболен съюз на 16 ноември. Тогава имаше сблъсъци между демонстранти и полицаи

Добро утро. Най-важното днес:

  • Трагедията в Прага
  • Бюджетът за 2024
  • “Вайръл стихове за секс и драма”

Мъж влезе във Философския факултет на Карловия университет в Прага и застреля 14 души. Ранените са над 20. Стрелецът е бил “елиминиран” на място. Властите в Чехия нямат данни той да е свързан с терористична организация. Трагедията се случи в най-оживената част на Прага, където са и повечето туристи. Утре в Чехия е ден на траур.

В Ирландия е задържан български кораб със 17 български граждани екипаж. Причината е, че на борда е открит кокаин на стойност над 20 милиона евро. Корабът е собственост на "Параходство Български морски флот" на братя Домусчиеви и е плавал под малтийски флаг.

"Пачка с банкноти, поставена с дългия ръб нагоре"

МВР е уволнило четирима полицаи заради полицейското насилие по време на протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември. Припомнете си как тогава МВР предсказа безредиците, но не направи нищо, за да ги предотврати. Накрая понаби и мирно протестиращи.

"Плик с размер половината на формат А4", "кутия пури и уиски", "пачка с банкноти, поставена с дългия ръб нагоре". Обвинения в корупция и търговия с влияние. Сюжет, в който главните герои са политици и хора с пари. Какво казват пред прокуратурата бизнесменът Васил Божков и още около 80 свидетели? Абонирайте са за канала на Свободна Европа в YouTube, за да не пропускате нито едно интересно интервю. Ако пък сте в движение, може да слушате разговора и в Spotify.

Как въздухът да стане по-чист

Парламентът одобри бюджета за 2024 г., а още е 2023 г. Това не се беше случвало в последните години. За пръв път към закона има приложение със списък с проекти, в които във всички общини ще бъдат инвестирани общо 10 млрд. лева.

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС възложиха на министъра на здравеопазването Христо Хинков да представи до един месец план за ускорено изграждане на Националната детска болница, съобщават колегите в “Медиапул”.

Новият кмет на София Васил Терзиев каза, че затяга контрола върху нерегламентираното горене на отпадъци. Това се случва ден след като въздухът в София беше силно замърсен. На сайта на гражданската инициатива AirBG.info може да следите данните за чистотата на въздуха в реално време.

Като стана дума за мръсен въздух - Европейската комисия одобри около 2,3 млрд. лв. за зеления преход на въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник. Става дума за безвъзмездни средства за регионите, в които до момента въглищните мини и централи са основен икономически фактор.

Ако този бюлетин ви харесва, препратете имейла и на приятели. Ако пък вие сте го получили по този начин, тук може да се абонирате директно.

Украйна и Унгария

Украйна е получила последния транш от 1,5 милиарда евро от пакета от 18 милиарда от Европейския съюз. В същия ден Германия обяви, че ще предостави допълнителни 88,5 милиона евро, за да се подпомогне украинската енергийна система.

Унгарският закон за „защита на националния суверенитет“ дава възможности на правителството да сплашва и наказва опозицията и затова предизвиква загриженост в Държавния департамент на САЩ, съобщи говорителят Матю Милър.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Три специални препоръки

Българският футбол може да изглежда безнадеждно, но той вече породи и нещо градивно, за което почти не се говори: солидарните групи на феновете. Не сте чували за такова нещо, нали? Владимир Шопов има какво да ви разкаже.

Кой е най-добрият модел за работа с деца от институциите за деца? Някой, който е бил там. А кой е най-добрият модел за хората с наркотична зависимост? Някой, който е минал през това. Анна-Мария Лазарова е и двете. Не пропускайте историята за нея.

Намерете днес още 4 минути, за да гледате тази видео история - Те са две безмилостно саркастични и саркастично смешни "колежки" от "Вайръл стихове за секс и драма". Малко преди Коледа те се събраха за едно коледно четене. Вижте ги.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути".

Искрено Ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG