Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България обсъжда подсилване на отбраната на НАТО. Защо се бяга днес от Русия?


Кирил Петков
Кирил Петков

Добро утро. Ето най-важното:

  • Съвет по сигурността
  • Белингкат
  • Адела Пеева

Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъжда днес плановете на НАТО за разполагане на допълнителни части по източния фланг, т.е. и в България. Опозицията от ГЕРБ поиска извънредно заседание на парламента и то беше насрочено за сряда следобед.

Алиансът официално обяви, че подсилва позициите си в Източна Европа заради опасенията от руско нападение в Украйна и струпването на 127-хилядна руска войска по границите.

В същото време Ню Йорк Таймс съобщи, че американският президент Джо Байдън обмисля изпращането на няколко хиляди американски войници, самолети и кораби в Източна Европа и Прибалтика.

Великобритания започна да изтегля свои дипломати от Киев, а Съединените щати наредиха на семействата на своите дипломати да напуснат Украйна.

Външните министри на ЕС отхвърлиха исканията на Русия за спиране на разширяването на НАТО и връщане към границите на Алианса отпреди 1997 г., защото “европейската сигурност е неделима”.

Пишете ни какво мислите на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте във Facebook.

Омикрон увеличава настанените в болници

Близо 1000 души влязоха в болници само за последното денонощие и отделенията за лечение на COVID-19 пак започнаха да се пълнят. Почти всички не са ваксинирани.

Световната здравна организация смята, че е “правдоподобно” да се предполага, че Омикрон е краят на пандемията от COVID-19 в Европа, където обаче в повечето държави повечето хора са ваксинирани.

В парламента в София вече се влиза само със зелен сертификат. Днес има заседание на регионалната комисия, а утре е редовното пленарно заседание. Пред парламента вече има два мобилни пункта за тестване.

Може да сте пропуснали разследването на Стоян Георгиев от бТВ за хилядите българи, които вярват, че могат да лекуват всичко с хлорен диоксид, т.е. разредена белина. А когато много хора вярват в глупости, винаги се намира кой да изкара пари от това.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Скопие дойде в София

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски е в София. Днес има съвместно заседание на двете правителства. Това става само седмица след посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие.

Решението е в разговорите”, казват героите в тази видео история на Елица Симеонова и Мирослав Михайлов. Намерете още няколко минути днес, за да я гледате.

Преди седмица Петков използва в Скопие израза “фашистки” режим. Тази дума винаги е в състояние да взриви спора и от двете страни на границата. Въпросът обаче не е просто дали е имало или е нямало фашизъм. Не пропускайте този анализ.

Българин оглави Белингкат

Чували сте историята за иззети от МВР и прокуратурата 200 хиляди биткойна. За това беше съобщено преди 5 години. Днес един биткойн струва над 35 хиляди долара и депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев изпрати въпрос до МВР какво става с криптовалутата.

Българинът Христо Грозев е новият директор на Белингкат. Базираният в Нидерландия разследващ сайт се прочу с разкритията за отравянията на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, на бившия двоен агент Сергей Скрипал и на критика на Кремъл Алексей Навални.

Това, което днес става с критиците на руските власти, се е случвало преди точно сто години. След болшевишкия преврат от 1917 г. хиляди заминават на Запад и остават предимно в Париж, Прага и Берлин, някои заживяват в София. Не пропускайте тази история на Татяна Ваксберг.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

Човек на деня

„Моите истории не ме намират. Аз съм любопитен човек. Като котка. Непрекъснато слушам и си отварям очите“. Думите са на режисьорката Адела Пеева, която стана на 75 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Пред БНБ се изви дълга опашка. Повод за това стана пускането на монета в памет на актрисата Стоянка Мутафова, която почина през декември 2019 г. Монетите са с номинал от 2 лева и се продават за 30 лева.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG