Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Руската война стигна до НАТО. Тръмп пак се кандидатира. Гергов поема контрол над Панаира


Полският президент Анджей Дуда разговаря с американския си колега Джо Байдън в кулоарите на срещата на Г-20 в Бали, Индонезия. На преден план е държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.
Полският президент Анджей Дуда разговаря с американския си колега Джо Байдън в кулоарите на срещата на Г-20 в Бали, Индонезия. На преден план е държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Ракетите в Полша
  • Народният театър
  • Никола Цолов

Русия предприе най-масирания си обстрел по територията на Украйна. Две ракети паднаха на територията на Полша, на десетина километра от границата. Местни медии съобщават за двама убити. Москва отрича. Западът изяснява случая.

Украинският президент Володимир Зеленски призова във вечерното си обръщение страните от НАТО да предприемат колективни действия преди “руският терор да продължи напред”.

По-рано Зеленски се обърна към лидерите на Г-20, които са на остров Бали в Индонезия. Той каза, че „сега е моментът, в който унищожителната война на Русия може и трябва да бъде спряна“.

Над 90 руски ракети бяха изстреляни за ден срещу някои от най-големите градове в Украйна. Милиони домакинства останаха без ток.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е предупредил Русия да не използва ядрени оръжия. Това се е случило по време на среща с шефа на руското разузнаване Сергей Наришкин в Анкара.

България още не е изпратила оръжие на Украйна, но е предложила да обучи военни санитари. Това е станало по време на среща министрите на отбраната от ЕС.

Споделете какво мислите и вие. Може да публикувате вашето мнение на страницата ни във Facebook или да го изпратите на svobodnaevropa@rferl.org.

Явор Гърдев подава оставка

Днес президентът Румен Радев провежда консултации с петата политическа сила в парламента, БСП. Това се случва 45 дни след изборите, а мандат още не е връчен.

Продължаваме промяната” продължават да настояват правителството да внесе проект за бюджет за 2023 г. Те се срещнаха с “Възраждане”, от които не получиха подкрепа.

В Народния театър продължава да е по-интересно. Режисьорът Явор Гърдев е депозирал своята оставка заради скандала с политическите назначения. Всичко започна след протест на Александър Морфов срещу пиарката Велислава Кръстева, дългогодишен активист на ДПС. Припомням ви как и защо гръмна пушката в театъра.

Като стана дума за ДПС - основната версия за смъртта на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов засега е самоубийство. Той беше открит прострелян в колата си в понеделник.

Върховният административен съд разреши на община Варна да завърши сделката с прехвърляне на акции от Пловдивския панаир на бизнесмена Георги Гергов. Така дългогодишният активист на БСП и почетен консул на Русия ще придобие изцяло контрола над огромна площ в центъра на Пловдив.

Ако сте доволни от този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Кой ще спаси Боянското блато

Това е едно малко парче земя в София. Наоколо всичко е застроено. В Боянското блато живеят защитени птици и вече година и половина се точи процес по обявяването му за защитена територия. Видка Атанасова разказва тази история.

“Преди руската инвазия в Украйна имах по-балансирана позиция за Паметника на Съветската армия. Това каза Борис Бонев от "Спаси София" в Студио България на Свободна Европа. Сега обаче трябва всеки "по-категорично да се заяви от коя страна на новата Желязна завеса застава", каза още Бонев и допълни, че мястото на паметника е в музея. Ако сте в движение, може да слушате разговора и в Spotify.

Той обещава да превърне Туитър в бастион на абсолютната свобода на словото. Той е най-богатият човек в света Илон Мъск и придоби технологичния гигант за 44 млрд. долара. Диляна Теохарова разказва какво предстои.

Искате ли да получавате най-важното директно в телефона си - елате в общността на Свободна Европа във Viber.

Човек на деня

На 9 години той се качва за първи път на картинг кола. На 12 получава първото си световно признание. Вече е на 15 и е шампион на "Формула 4". Никола Цолов е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG