Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: След Нотариуса изплуват рекет и компромати. Гърция одобри еднополови бракове


Граждани празнуват пред парламента в Атина, след като гръцките депутати одобриха еднополовите бракове късно вечерта на 15 февруари
Граждани празнуват пред парламента в Атина, след като гръцките депутати одобриха еднополовите бракове късно вечерта на 15 февруари

Добро утро. Най-важното днес:

  • Фабрика за компромати
  • Сърбия гони руснаци
  • Боксьорката Станимира Петрова

Аферата “Нотариуса” продължава да разкрива неприятни сюжети от съдебната система. Подредихме известното до момента за един съдия, за много разрешения за подслушване, събиране на компромати и изнудване на магистрати - получената картина разкрива предполагаема “фабрика за компромати”. Борис Митов разплете тази история.

В парламента се проведе първото заседание на временната комисия, която трябва да проучи известното за мрежата на убития Мартин Божанов - Нотариуса за търговия с влияние в съдебната система. Представителите на Антикорупционния фонд посъветваха депутатите да започнат с последните трима главни прокурори - Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов, защото според тях мрежата стига високо.

Идват обаче данни не само за уреждане на дела, но и за рекет над бизнеса. МВР започна разследване след публикация на “24 часа” за гръцки бизнесмени, притискани от Нотариуса, който пък е бил подпомаган от прокуратурата.

Парламентарна комисия трябваше да провери и данните за мрежа за незаконно издаване на български паспорти, ръководена от руснак. ДАНС обаче е оставила основния заподозрян да напусне страната, съобщават колегите в “Медиапул”.

ГЕРБ и БСП искат оставката на Вяра Тодева

Военният министър Тодор Тагарев каза, че България вече достига 2% от БВП разходи за отбрана, каквато е целта на НАТО. Данните за миналата година показват, че повече от половината страни от НАТО не харчат достатъчно за отбрана.

Премиерът Николай Денков каза, че ротацията в правителството би станала най-лесно, ако с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел си разменят местата. Новината идва на фона на спор между ГЕРБ и ПП-ДБ за това кой да е външен министър.

Парламентът уважи ветото на президента Румен Радев срещу възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. По-рано парламентът беше решил временно да върне пленума и да остави правомощията, въпреки че ги отне с промени в конституцията.

Областната управителка Вяра Тодева върна решенията на Столичния общински съвет за избор на комисии. Миналата седмица ПП-ДБ-СС, които спечелиха изборите, загубиха управлението на почти всички комисии. ГЕРБ и БСП поискаха оставката на Тодева.

Ако днес имате време за една история, нека е тази - Сабри Искендер 40 години чака справедливост в България. Той е от етническите турци, на които БКП насила отнема името, а после гони от страната. Делото за това престъпление не стигна до никъде. Сега Сабри може само да прочете разследването, и то след съдебна битка за такова разрешение.

Сърбия помага на Русия

Парламентът на Гърция одобри законопроект, позволяващ сключването на граждански бракове между лица от един и същи пол, което беше аплодирано от поддръжниците на правата на ЛГБТ общността, съобщава БТА.

Десетки хиляди руснаци се установяват в Сърбия след началото на войната на Путин в Украйна. Много от тях са против Кремъл, а избират балканската страна, защото не изисква визи за руснаци. Сега властите в Белград гонят противници на Путин. Защо го правят?

В самата Русия Върховният съд отхвърли жалбата на кандидата за президент Борис Надеждин срещу отказа на ЦИК да го регистрира за изборите следващия месец. Той е единственият политик с амбиции за президентския пост, който публично осъжда руската инвазия в Украйна.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Тя е първата българка, станала световна шампионка по бокс. Дълги години е тренирала друг спорт. Станимира Петрова изненадва всички с таланта и силата на духа си и днес е готова да се бори за олимпийска титла. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG