Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Съветският паметник в София си събира багажа. Кой какво (не) направи в Стара Загора


monument of the Soviet Army in central Sofia Bulgaria Destructive Creation

Добро утро. Най-важното днес:

  • Какво се е случвало в Стара Загора
  • Парламентът се мести в Партийния дом
  • Йоанна, която стана първенец сред пилотите

Днес правната комисия в парламента заседава извънредно, за да одобри промени в борбата срещу домашното насилие. Това се случва след случая с обезобразеното момиче в Стара Загора.

Районната прокуратура в града се е самосезирала по твърдения в медиите, че от 2015 г. насам е имало и други случаи с издевателства над жени, включително чрез остригването им, нанасяне на побой и публикуване на техни голи снимки в интернет.

На този фон дойде новината, че мъж от Бургас е пребил тъста и съпругата си пред очите на 16-годишната си дъщеря.

Премиерът Николай Денков призова политиците да не се държат като "агресивни насилници", родители и учители - да дават добър личен пример на децата, а медиите - да не "рекламират насилието".

Борис Митов проучи всичко по случая от Стара Загора. Изводът е, че нито прокуратурата, нито съдът са направили достатъчно, за да защитят младата жена, която беше пребита и рязана с макетен нож. Така вече осъжданият за телесни повреди неин бивш приятел, който е обвинен по случая, остава на свобода близо месец.

Депутатите отиват в Партийния дом

Съветският паметник в София се превръща от публична в частна държавна собственост, реши Министерският съвет. Това дава право на областния управител да предостави паметника на Столичната община за управление. Едва след това общината ще може да пристъпи към преместването му, каквото решение вече има.

От 1 септември Народното събрание ще заседава в сградата на бившия Партиен дом. Решението е на председателя Росен Желязков, а причината е, че в историческата сграда на парламента започва 3-годишен ремонт.

Докога Русия ще е в Съвета за сигурност?

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп беше обвинен, че е опитал да осуети изхода от изборите през 2020 г., спечелени от Джо Байдън. Разследването е ръководено от специалния прокурор на Министерството на правосъдието Джак Смит.

Международната рейтингова агенция "Фич" намали кредитния рейтинг на САЩ. Причината за решението са опасения за състоянието на финансите на страната и нейните дългове.

Досега не се беше случвало, но ето че стана: страна от Съвета за сигурност на ООН нападна съседна държава, а си остана в ООН. Остана и като постоянен член на Съвета за сигурност, даже го оглави. Няма ли да има край всичко това? Никола Кръстев дава отговора.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Полша е нащрек, в Русия горят военни окръжия

Полша съобщи, че беларуски хеликоптери са проникнали във въздушното пространство. Варшава е информирала НАТО за инцидента. Беларус отрече обвиненията.

Киев и Одеса претърпяха ново руско нападение с дронове. Повече от 10 дрона са били открити и унищожени от противовъздушната отбрана.

Поне 20 опита за палеж на военни окръжия са извършени в Русия. За голяма част от случаите се съобщава, че телефонни измамници са накарали извършителите да направят палежите.

Турция се присъединява към многонационалната бойна група на НАТО на територията на България. Това става ясно от решение на Министерския съвет в сряда.

Две личности

Преди дни се дипломира 72-рият випуск на Висшето военновъздушно училище. За пръв път в най-новата му история първенец на випуска е жена. Казва се Йоанна Данева, която не само изпълни целта си да стане военен пилот, но и стана първата жена първенец на випуска. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

И за финал една история за велик европеец от Пламен Асенов - през 1776 г. първите двигатели на Джеймс Уат са внедрени в практиката. Те още имат само възвратно-постъпателно движение, ползват се в мините и са с огромни размери – височина над 7 метра и цилиндър с диаметър близо 1,30 метра. Ефективността им обаче е голяма и патентът носи пари.

Прочетете цялата история и се абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG