Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парламентът даде задачи на служебното правителство. Радев мълчи за мандата


Румен Радев
Румен Радев

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Въглищните централи
  • Битките за Соледар
  • Николай Ангелов и Румен Маринов

Остават 3 дни до крайния срок, в който президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат на избрана от него партия. България продължава да се управлява от служебно правителство.

Парламентът обаче го задължи да промени Плана за възстановяване и устойчивост и да запише, че въглищните централи ще работят до 2038 година. За да получи милиардите, България е поела ангажимент да намали с 40 на сто въглеродните емисии до края на 2025 година.

По предложение на ГЕРБ парламентът задължи правителството да преговаря с правителството на САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в Козлодуй по технология на “Уестингхаус”.

Но това не е всичко. Парламентът задължи правителството да обложи свръхпечалбата на “Лукойл”, която идва от много по-ниската цена на руския петрол, използван в рафинерията в Бургас. Идеята е с тези пари да бъдат подпомагани потребителите. Не е ясно още как. Всичко това се случи в един ден.

В това време Централната избирателна комисия вече е започнала тестове с нова хартия за машините за гласуване. Преди месец ГЕРБ, ДПС и БСП превърнаха машините на практика в принтери на бюлетини.

Ако имате мнение по тези новини, коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Солта на земята

Украинските сили продължават да отблъскват атаките на руските части в източния град Соледар и “няма повод за паника”, казват командири от украинската армия. Информацията за ситуацията в града остава противоречива.

Дар от сол. Това означава името на Соледар, който руските сили опитват да превземат от месеци. Разгледайте тези незабравими снимки, направени дълбоко в обширните солници, които са една от целите на агресора.

Мистериозни пожари избухнаха на много места в Русия в последните месеци. За тях Москва обвини „украински саботьори“. Едно разследване обаче разкрива, че това е „широкомащабна, активна съпротива вътре в Русия“.

Той е македонец, но живее в Москва. Името му се появява като военен кореспондент в проруски сайтове в Северна Македония и България. Миналата седмица публично беше посочен като проводник на руската пропаганда в двете страни. Научете повече за това кой е Дарко Тодоровски.

НАП и финансовото разузнаване могат много бързо да пресекат каналите, които финансират пропагандата, казва проф. Димитър Вацов в предаването "Видимо и невидимо” на Калин Манолов.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Как жените стават жертви

"Любовник", "интернет хищник", "изнудвач" - това са имена на типажи, които подлъгват жени за трафик. Арестът на Андрю Тейт в Румъния привлече внимание към темата, а колегите ни в Букурещ събраха разкази на жени, които са станали жертви.

Жена от Украйна стана жертва на домашно насилие в София. Тя е живеела заедно с бивш полицай, който я е пребил. Вече е арестуван и обвинен, може да получи до 3 години затвор.

Прокурори и полицаи обискираха офиси на българската криптобанка Nexo, която е заподозряна в пране на пари. През последните 5 години през платформата са преминали над 94 млрд. долара, каза прокуратурата.

Къде сме ние

Годишният доклад на Хюман райтс уоч казва, че държави членки на ЕС, включително България, Хърватия, Кипър, Гърция, Полша и Испания, са отблъсквали незаконно мигранти и са упражнявали насилие над тях по границите си.

Проучване на Евробарометър показа, че 96 на сто от българите са притеснени от нарастващите разходи за живот, което ги поставя на първо място в Европа. Следват притесненията от бедност и разрастване на войната в Украйна.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две за десерт

Двама млади български дебатьори победиха отбори от най-престижните университети в света - без треньор или финансиране и с малко опит в международни състезания. Николай Ангелов и Румен Маринов са Човек на деня на Свободна Европа.

Почина Джеф Бек, един от най-добрите китаристи в света, както е казал Браян Мей. Намерете още 1 минута днес, за да гледате това видео за него.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG