Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парламентът се събира за първи път. Търси се мнозинство за избор на председател


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Кой ще оглави парламента
  • Какво постигат дроновете
  • Тед Кочев

Днес е първият работен ден на Народното събрание, което избрахме на 2 октомври. Нито една партия няма мнозинство, а кандидатите за председател са четирима - Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от ПП, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от “Възраждане”. Сега въпросът е дали някой от тях ще успее да събере мнозинство.

Засега има подкрепа от други партии за двама - “Демократична България” ще подкрепи Минчев, а “Български възход” ще гласува за Желязков. Това все още не прави мнозинство за нито един от тях.

ГЕРБ е първа политическа сила, но повечето останали не искат да управляват с тях. Кирил Ананиев от партията каза, че са готови да подкрепят и правителство с втория мандат на “Продължаваме промяната”. Няколко часа по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира. Следва негов цитат: "Кирил Ананиев вика: "Ей така днес ми дойде да подкрепим втория мандат". На определена възраст ерекцията и пикаенето не трябва да се изпускат”... Извинявайте за цитата, но такива са фактите.

Откриването на парламента е без руската посланичка Митрофанова, която не беше поканена. Тя коментира, че това ѝ напомня на “водевил”.

Главният прокурор Иван Гешев обаче не изчака откриването и изпрати писмо до всеки депутат. После направи изявление и декларира, че е готов на диалог с всички партии по темата за съдебната реформа.

Проруският депутат Костадин Костадинов ще се окаже на едно място с медии, които иска да закрие. Намерете още 5 минути днес, за да гледате това видео - как депутатът атакува журналисти и защо това е проблем.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате за най-важното, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ефектът от дроновете

Украинските части напредват в южната Херсонска област. Назначеният от Русия местен ръководител обяви, че започва евакуация на цивилно население от десния бряг на Днепър.

Русия е унищожила една трета от електроцентралите в Украйна, съобщи президентът Володимир Зеленски. Ракетните атаки срещу украинска инфраструктура продължават.

Нападението срещу Киев беше извършено с ирански дронове. САЩ и други западни държави обвиниха Иран, че доставя на Русия въоръжение в нарушение на санкциите на ООН.

Кремъл отрече да използва ирански оръжия и каза, че се използва само руско оборудване. На свалени дронове обаче се вижда надпис “Шахед-136”, както се наричат иранските дронове.

Искате ли да споделите мнението си? Очакваме ви на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Специални препоръки

“Това е разказ за руснак, когото познавам цял живот. Той е московчанин на 55 години, офицер от запаса и беглец от мобилизацията на Путин. Произхожда от семейство на дребна съветска номенклатура” - прочетете тази история на Татяна Кристи.

Не пропускайте и тази история - диригентът на Херсонската филхармония Юрий Керпатенко беше убит в дома си от руски военни. Как един невъоръжен музикант предизвика това?

И сто резолюции да се гласуват срещу Русия, Москва няма да се трогне от тях. Може ли тази страна да остане член на ООН, докато руши самия смисъл на международната организация? Стефан Попов дава отговора.

Виждали ли сте танка в Силистра? Там има Т-34 като паметник на Съветската армия. Сега обаче танкът осъмна с логото на презервативите Durex. Кой и защо направи това? Цялата история е в профила на Свободна Европа в Инстаграм, където може да откриете и друго интересно.

Влиза ли България в Шенген?

Целите на Русия във войната се промениха, но не и стратегията и тактиката, казва военният експерт Ивайло Иванов в Студио България на Свободна Европа. Николай Лавчиев го пита за това дали свършват руските ракети и дали Путин ще прибегне до ядрено оръжие.

Достъпът до 14 сайта на български институции е блокиран за часове. Отговорност поема прокремълска хакерска група. Експерти предупреждават, че това може да е просто тест преди по-сериозен опит. Борис Митов обяснява защо.

Европейският парламент за трети път призова за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство най-късно до края на 2022 г.

Искате ли да получавате всичко най-важно директно в телефона си - присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber.

Човек на деня

Той превръща Силвестър Сталоун в Рамбо. Когато започва кариерата си, Тед Кочев е най-младият режисьор в Канада. Сега има награди БАФТА и „Златна мечка”. Режисьорът от български произход е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG