Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Петков обеща да няма прокурор “с Господ над главата”. Хапчето срещу COVID-19 дойде в Европа


В Брюксел българският премиер Кирил Петков се срещна и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
В Брюксел българският премиер Кирил Петков се срещна и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Добро утро. Ето най-важното:

  • Кирил Петков срещу Иван Гешев
  • Западът отхвърли исканията на Русия
  • Станимир Беломъжев

Премиерът Кирил Петков съобщи, че 20 човека са основата на корупцията в България, като депутатът от ДПС Делян Пеевски е един от тях. Това стана след изслушване в групата за наблюдение на демокрацията в Европейския парламент в Брюксел. Петков каза още, че скоро главният прокурор няма да бъде “само с Господ над главата”.

Може да гледате видеото на нашия профил в Инстаграм, в което Петков обяснява какви са плановете на управляващите за ролята на главния прокурор.

Самият главен прокурор Иван Гешев също беше изслушан на това заседание. Той призова за засилване на мониторинга на Европейския съюз заради проблеми в България с правата на човека и върховенството на закона. При предишното управление Гешев призоваваше за отпадане на наблюдението.

Подалият оставка председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров беше изслушан в парламентарната комисия за противодействие на корупцията. Той обвини вътрешния министър Бойко Рашков, че е подал сигнал срещу него в ДАНС, което е довело до отнемането на допуска му до секретна информация.

Един от трите мобилни оператора в България сменя името си. Ако сте клиенти на Telenor, да знаете, че скоро ще сте клиенти на Yettel.

Пишете ни какво мислите на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте във Facebook.

Защо не е удачно да се протестира с жълта звезда

Вчера беше Международният ден на възпоменание на жертвите на Холокоста. На тази дата през 1945 г. е освободен концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау.

Оцелялата в Холокоста Марго Фридлендер призова младото поколение винаги да помни нацисткия геноцид и осъди използването от някои протестиращи срещу ваксинация за COVID-19 на жълтата звезда, която евреите са били принудени да носят.

В България още 700 души постъпиха в болници за ден с усложнения от COVID-19. Хоспитализираните отново леко се увеличават.

Европейската агенция по лекарствата одобри за употреба антивирусното лекарство на Pfizer. Paxlovid е първото антивирусно лекарство, което се дава през устата и се препоръчва в ЕС за лечение на COVID-19.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Западът отхвърли исканията на Русия, а в Украйна няма паника

Съединените щати вече отхвърлиха претенциите на Русия за спиране на разширяването на НАТО и изтегянето на въоръжение от страни, които не са били членки до 1997 г.

Русия засега е предпазлива в реакцията. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Москва няма да бърза със заключенията, но вижда възможност за продължаване на диалога.

Посолството на САЩ в Киев публикува предупреждение към американските граждани в Украйна да обмислят напускането на страната заради "непредвидимата" ситуация на фона на струпването на руски войски до границата.

А как реагират самите украинци на тези новини? Някои са притеснени, други не очакват нищо различно да се случи. Но за всички това е тема номер едно. Не пропускайте репортажа на Свободна Европа от мястото на събитието.

Намерете още 3 минути, за да гледате видеото за състоянието и готовността на украинската армия - ще видите с какво разполага Киев в сравнение с военния потенциал на Москва.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber и ще получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

Барикади по улиците, запалени гуми, изстрели. А след това - празник на хора с националното и руското знаме в ръка. Тези кадри са от далечна страна в Африка. Какво общо има руското знаме с поредния преврат - препоръчвам ви историята на Дамяна Велева.

Неговият спорт е малко познат – едновременно си на ски, но бягаш; едновременно имаш ясна цел, но трябва сам да се ориентираш как да стигнеш до нея с карта и компас в ръка. Той е Станимир Беломъжев и е Човек на деня на Свободна Европа. Ще разберете защо.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG