Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ПП нае лобисти в САЩ. Радев си намери семейство. Защо почина арестуваният в Стара Загора


Здравка Евтимова
Здравка Евтимова

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ПП нае лобисти в САЩ
  • България ще участва в противоминна група в Черно море
  • Джил и Сейди Клазби

Мъжът, починал след преследване с полицията в Стара Загора, се е задушил под тежестта на петима полицаи, докато са го арестували. Това показва съдебно-медицинската експертиза, изготвена в рамките на разследването.

Тази информация става факт ден след като ръководството на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в града отрече униформените да са отговорни за фаталния изход на случая.

В крайна сметка МВР обърна плочата и заговори за "тежки нарушения" на двама полицаи по случая. Срещу тях са започнати дисциплинарни производства, а те са временно отстранени от работа.

Полина Паунова от Капитал събра хронологията по случая.

ПП нае лобисти в САЩ

Партия "Продължаваме промяната" (ПП) е наела американски лобисти, които да я представляват пред американски политици. ПП е сключила договор с лобистите от Manatos & Manatos (M&M) на стойност 100 000 долара. В него е записано, че услугите, които партията ще получи в замяна, са свързани с лобизъм, пиар, икономическо развитие и други.

Декларираната цел пък е популяризация на „прозападните действия“ на България.

В САЩ писателката Здравка Евтимова стана първата носителка на новоучредена американска награда за фантастика. Наградата е за „значителния и траен принос“ на писателката в областта на фантастиката чрез „нейната уникална творческа визия“.

Войната в Украйна

Украинската мобилна противовъздушна отбрана (ПВО) разполага с боеприпаси за още "няколко мощни атаки" от Русия, но след това ще се нуждае от нови западни доставки, предупредиха украинските военни.

Украйна и Русия размениха близо 500 военнопленници от двете страни в рамките на сделка, постигната с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

България, Румъния и Турция ще подпишат през следващата седмица в Истанбул споразумение за създаване на тристранна противоминна група в Черно море, каза военният министър Тодор Тагарев. Събитието идва на фона на зачестилите случаи на инциденти с кораби в Черно море.

Снарядите са предназначени да поразяват цели на средно и далечно разстояние, но преди да бъдат изстреляни, те могат да се използват и за друго - да носят послания до врага. Тези съобщения обаче имат по-скоро символична цел. Украинци и руснаци ги използват за повдигане на бойния дух. Можете да видите някои от тях в тази галерия.

Иран и Израел

Европейският съюз (ЕС) и Организацията на обединените нации (ООН) остро осъдиха смъртоносните взривове в Иран, при които загинаха близо 100 души. Вашингтон излезе с позиция, в която отрича да има нещо общо със случая.

Израелската разузнавателна служба Мосад ще издири всеки член на ислямисткото палестинско движение Хамас, участвал в нападението срещу Израел на 7 октомври, независимо къде се намира. Заплахата дойде ден след след като заместник-ръководителят на Хамас Салех ал Арури беше убит при предполагаем израелски удар в ливанската столица Бейрут.

Няколко препоръки

Знак на близост с европейските консерватори, залитане към Русия или просто съвпадение на политики? Името на българския президент Румен Радев стои под декларация в защита на семейните ценности. До неговото са имената на унгарския и сръбския президент. Катерина Василева пише какво означава това.

Новите и бившите управляващи в Полша водят тежка битка за обществените медии. Правителството на Доналд Туск говори за реформа, а консервативната опозиция, която години наред беше на власт - за цензура. Стигна се дотам, че властта поиска "ликвидация" на държавните медии. Какво се случва във Варшава – отговорите са тук.

В България има "демографска катастрофа". Сигурно сте го чували хиляди пъти от всички политици. Те обаче не просто не откриват решение, а и категорично отхвърлят възможности като привличането на хора от други страни, а на имигрантите масово се гледа като заплаха. Светла Енчева разказва.

Човек на деня

Майка и дъщеря работят като учителки във Великобритания, но решават да се преместят в България. Тук основават училище, което години наред помага на деца бежанци. Наскоро Джил и Сейди Клазби бяха наградени от крал Чарлз Трети. Те са героини на рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG