Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ПП оставиха ГЕРБ сами в надпреварата за шеф на парламента. Българската икономика се оказа подскочила


В четвъртък продължава заседанието от сряда. Тази врътка се налага, защото в конституцията пише, че на първото си заседание Народното събрание избира председател. Обаче не избра.
В четвъртък продължава заседанието от сряда. Тази врътка се налага, защото в конституцията пише, че на първото си заседание Народното събрание избира председател. Обаче не избра.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Всички гледат парламента
  • Украйна остава без ток
  • Алексия Путеяс

В четвъртък парламентът се събира за втори ден, но заседанието остава първо. Тази врътка се налага, защото в конституцията пише, че на първото си заседание Народното събрание избира председател. Обаче не избра. Имаше четири гласувания и общо петима кандидати. Тук може да прочетете подредено какво и как точно се случи.

На два пъти Росен Желязков от ГЕРБ и Никола Минчев от “Продължаваме промяната” достигаха до балотаж, но никой не получи повече от половината гласове в залата. Късно вечерта в сряда ПП обяви, че оттегля Минчев.

Това обаче не означава, че избирането на Желязков е сигурно, защото той все още трябва да събере подкрепа от половината присъстващи депутати.

Преди това “Демократична България” предложи компромис и ротационно председателство между Желязков и Минчев. ГЕРБ бързо подкрепиха това предложение. Малко по-късно обаче “Продължаваме промяната” го обезсмислиха.

Кой позна резултата от изборите

Още в първия ден „Демократична България“ внесе предложение за предоставяне на военна помощ на Украйна. Президентът Румен Радев ги нарече от трибуната “превъзбудени войнолюбци”.

Докато се случваше всичко това, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов играеше футбол. Мачът даже е бил прекъснат, за да може бившият премиер да отговори на въпросите на колегите от “Дневник”.

Препоръчвам ви експертния анализ, който колегите в “Медиапул” са публикували, за достоверността на социологическите агенции на последните избори. Ще научите кой е познал и кой се е провалил.

На този фон дойде новината, че през 2021 година българската икономика е нараснала не с 4,2, а с цели 7,6%. Това показват ревизираните данни на НСИ, а колегите в “Капитал” обясняват какво означава това.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате за най-важното, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Русия унищожава украинската енергетика

Украйна въвежда режим на тока заради руските удари. В последните дни Русия атакува предимно енергийна инфраструктура - електроцентрали, подстанции и далекопроводи.

Руските атаки срещу украински електроцентрали са "актове на чист терор", които се равняват на военни престъпления, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви военно положение в анексираните украински територии - Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области.

Използването от Русия на ирански дронове показва, че Москва се намира както в политически, така и във военен фалит, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Ситуацията е "трудна" и "напрегната", като украинската армия продължава непрекъснатите си атаки над руски позиции, каза генерал Сергей Суровикин, командир на руските сили в Украйна.

Европейският парламент присъди наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2022 година на “храбрия украински народ”, представляван от президента Зеленски.

Искате ли да споделите мнението си? Очакваме ви на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Три истории

108 украински жени се завърнаха при семействата си след месеци руски плен. Повечето от тях са военни, 37 са били в превзетия завод "Азовстал". И разказаха, че са преживели "истински ад".

На руски се казва с една дума - "заградотряди". Съкращението е от "заградителни отряди". Това са хора от твоята собствена армия, които ще те застрелят, ако тръгнеш да отстъпваш на фронта. Ето къде ги има днес.

Разузнаванията на Запада и Украйна съобщават за привършване на руските оръжия и боеприпаси. Може ли обаче Владимир Путин да използва ядрения арсенал? Експертните отговори са тук.

Искате ли да получавате всичко най-важно директно в телефона си - присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber.

И две препоръки

Понякога стават чудеса – един умен и морален човек влиза в политиката и тя вече не е така мръсна. Така е с Витаутас Ландсбергис, който през 1988 създаде литовското движение „Саюдис“. За него е днешната история на Пламен Асенов в поредицата за Великите европейци.

Тя е смятана за най-добрата футболистка в света в момента и за една от най-великите за всички времена. За Алексия Путеяс да бъде "първа" е нещо обичайно, защото с името си проправя път на жените във футбола. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG