Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Президент, партии и прокуратура скочиха единни срещу идеята за промени в службите


Лидерът на проруската "Възраждане" Костадин Костадинов и президентът Румен Радев. Снимката е от април
Лидерът на проруската "Възраждане" Костадин Костадинов и президентът Румен Радев. Снимката е от април

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Всички срещу ПП
  • Новото оръжие за Украйна
  • Светлин Русев

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, излъчен за премиер от “Продължаваме промяната - Демократична България”. Радев обаче нарече втория мандат “дискредитиран” и призова Денков да го върне.

Няколко часа по-рано Радев атакува “Продължаваме промяната” заради намеренията им за сериозни промени в службите, станали известни от изтеклия запис от тяхно заседание. Службите са “сериозно реформирани”, каза президентът. Руските интереси са дълбоко проникнали, каза Асен Василев.

Това накара граждани да организират протест срещу президента Румен Радев във вторник вечерта. “Няма да позволим да се превърнем в Беларус”, казват организаторите, цитирани от колегите в “Офнюз”.

Споменаването на службите и евентуална смяна на техните шефове доведе до разследване на прокуратурата и извънредно заседание на парламента, който днес ще изслуша шефовете на службите. Всичко се случва след искане на проруската партия “Възраждане”.

Забравихме ли Гешев?

Прокуратурата започна разследване за заплаха срещу депутата Радостин Василев, който огласи записа от заседанието на “Продължаваме промяната”. Разследването е и за това дали Василев е “бил принуден да извърши нещо”.

На този фон Софийската апелативна прокуратура е отменила отказа на Софийската градска прокуратура и разследването за снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов е подновено. Става дума за кадрите с кюлчета и банкноти.

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да каже дали сегашният Висш съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, може да се произнесе по искането за неговото освобождаване.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

А ще има ли правителство?

“Разбира се, че ще има правителство, бих казал, поемайки риска след седмица да се оправдавам защо се ангажирам прибързано с категорични прогнози”, пише в анализа си Стефан Попов. Според него преговорите за правителство не са отишли във фризера, защото замразяването е част от тях.

Николай Денков има една седмица, за да предложи правителство и да осигури парламентарна подкрепа за него. Намерете още 2 минути, за да гледате това видео - как професорът по физикохимия стана политик и кой е Николай Денков.

Доверието към политиците изглежда не е важно за благоденствието на дадена страна. В България то е традиционно ниско. Подобно е и в Хърватия. На пръв поглед не е ясно защо тази страна успява в онова, в което България не може. Не пропускайте отговорите на Красен Станчев.

Организацията на евреите в България “Шалом” поиска съд за политика Татяна Дончева заради нейни думи за “оглупели” евреи, които са “дали фира”. Какво друго се крие зад тази история - детайлите са тук.

Светът около нас

25 военни от силите на НАТО в Косово са били ранени по време на сблъсъци в северната част на страната. Там сръбски протестиращи настояват за оставката на етнически албански кметове.

Специалният пратеник и координатор на Центъра за глобално ангажиране към Държавния департамент на САЩ Джеймс Рубин ще посети България тази седмица, като според официалното съобщение мисията му е "да засили подкрепата за инициативи за борба с дезинформацията".

Украйна от месеци се готви за контраофанзива срещу руските окупатори. На този фон вече има и промяна в доставките и обещанията за модерни оръжия от западните партньори. Тук може да прочетете какво ново оръжие получава Украйна за контраофанзива.

Човек на деня

В навечерието на 24 май, докато в Лондон Георги Господинов получаваше историческа първа награда "Букър" за България, друг не по-малко успешен българин озвучаваше Париж със своята цигулка. Светлин Русев изнесе концерт от първия етаж на Айфеловата кула, с който да отбележи Деня на българската азбука. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG