Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Разследванията “на трупчета” се връщат в играта. ГЕРБ и ДПС ли пишат правилата?


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Сарафов остава главен прокурор
  • СЕМ опроверга председателката си
  • Алексей Жалов

Подводницата “Титан”, чието изчезване целият свят следеше, е претърпяла имплозия и всичките пет човека на борда са загинали. Останки бяха намерени снощи от бреговата охрана на САЩ.

В това време в България - временният главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на всички дела за евентуални престъпления, извършени от магистрати, депутати или министри. Той обвини предшественика си Иван Гешев, че е държал дела “на трупчета”, за да печели влияние. Сред тях и “Барселонагейт”, за което на Бойко Борисов беше поискан имунитетът.

Сарафов оглави прокуратурата въпреки съмненията за корупция. Някои го наричат дори “деветото джудже”, което идва от аферата “Осемте джуджета” - отделете малко време, за да научите кой е Борислав Боби Сарафов.

Правосъдният министър Атанас Славов направи опит да върне избора на Сарафов във Висшия съдебен съвет за ново разглеждане. Той иска нов състав да избира главен прокурор. Мнозинството обаче скоростно одобри процедура по избор на нов главен прокурор и не направи нищо по избора на Сарафов.

ГЕРБ избра правителство, но не го подкрепя

Докато политици от “Продължаваме промяната - Демократична България” коментират, че това мнозинство във ВСС е под влиянието на ГЕРБ и ДПС, в парламента идват още примери за взаимодействие между тези партии. Колегите в “Офнюз” пишат, че ГЕРБ и ДПС се готвят да оглавят БНБ и Сметната палата.

Конституционният съд отмени решението на депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход” от миналия парламент, с което уволниха шефа на Сметната палата Цветан Цветков. Затова сега изборът отново е на дневен ред.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов коментира пред бТВ, че тези случаи означават, че “ГЕРБ се отказват от своя ангажимент да променим страната, а без това няма смисъл от това управление”.

Преди това съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков предупреди ГЕРБ да спрат с плаващите мнозинства, защото поставят под риск кабинета. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов припомни, че ПП-ДБ са отказали да подпишат коалиция и затова сега няма да имат гарантирано мнозинство.

А санкционираният от САЩ за корупция Делян Пеевски и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ внесоха законопроект, който да засили контрола срещу навлизането на руски пари в ключови сектори за националната сигурност.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, изпратете и на приятели линк за абонамент.

СЕМ е против отричането на зверствата в Буча

Съветът за електронни медии прие позиция срещу отричането на зверствата в украинския град Буча, извършени от руската армия. Това стана ден след като украинското посолство осъди думи на председателката на съвета Соня Момчилова, която нарече клането в Буча “пропаганда”.

В интервю за Би Би Си президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че няма да участва в никакви преговори за мир, докато на територията на страната му има руски войски.

Намерете още 3 минути днес, за да гледате това видео - танкова бригада освобождава украински села в района на Донецк, които са окупирани от руската армия от повече от година.

Войната, която Русия започна в Украйна, има още един поразяващ ефект - сериозно увеличение на случаите на алкохолизъм и наркомания сред руските войници. Има и смъртни случаи от свръхдоза. Не пропускайте тази история.

Войната накара Швеция и Финландия да поискат да станат членки на НАТО. Финландия вече е съюзник, но Швеция още чака одобрението на Турция. Президентът Ердоган каза, че Стокхолм трябва да положи повече усилия в борбата с тероризма - става дума за даването на убежище на бойци от ПКК.

Последвайте ни и във Viber, за да получавате всички новини направо в телефона си.

Човек на деня

Той е инструктор по пещерно дело и спасител по пещери и пропасти. Изследвал е над 1000 пещери в цял свят. Алексей Жалов навършва 70 и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG