Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия блокира хората в обсадените градове. Убити са над 400 цивилни украинци


Протестите срещу действията на Русия по света не спират. Париж, 5 март.
Протестите срещу действията на Русия по света не спират. Париж, 5 март.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Обсадените хора в Украйна
  • Протестите срещу Путин в Русия
  • Лекарят на фронта

И третите преговори между представители на правителствата на Русия и Украйна не постигна нищо.

Убитите цивилни украинци от началото на войната са най-малко 406 души, показват данни на ООН. Бежанците вече са повече от 1,7 милиона души.

Русия бомбардира Украйна със забранено оръжие – същото, което е използвала и в Сирия, съобщи Conflict Intelligence Team, която анализира военно-разузнавателна информация на основата на снимков и видеоматериал.

Путин отрече да изпраща срочно служещи войници, а само професионални. Все повече свидетелства обаче има, че войниците са заставяни да подпишат договори в последния момент.

Хората в обсадените градове Киев, Харков и Мариупол са в капан и не могат да напуснат. Москва предложи маршрути за евакуация от първите два града, които обаче водят само до Беларус и Русия. Украйна определи това като неприемливо. Маршрутът за евакуация на цивилни от Мариупол пък е бил миниран, съобщи Международният комитет на Червения кръст.

Дванайсетият ден от войната премина с обстрел на град Николаев, който се намира на пътя между превзетия Херсон и ключовото черноморско пристанище Одеса. Президентът Зеленски каза, че Русия се готви да бомбардира Одеса.

Всичко е под обстрел - градове, домове и хора. Разгледайте снимките от Украйна, които получаваме в последните дни.

Какви са условията на Русия

Русия за първи път обяви конкретните си искания - признаване на Крим за руски и на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, както и отказ от членство в НАТО. Украйна не прие това.

Москва включи страните членки на Европейския съюз, Великобритания, Канада и други в списъка си с „неприятелски“ държави. България също е вътре, а причина са наложените санкции заради агресията в Украйна.

България подкрепя санкциите срещу Русия, но вероятно ще търси изключение от евентуална забрана на вноса на руски природен газ и петрол, каза премиерът Кирил Петков в интервю за Ройтерс.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов обяви, че е бил изгонен от Украйна с 10-годишна забрана за влизане, защото оглавява проруска партия. Посолството на Киев не потвърждава.

Заявеното преместване на Паметника на Съветската армия, обявено от кмета на район “Средец” Трайчо Трайков, ще се проточи, съобщава Медиапул. Причината е позиция на областната управа, според която трябва да се направят консултации с Русия.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Подкрепя ли Китай руската война

Путин нападна Украйна, но не използва думата "война". Настоява, че това е "военна операция". Сега руският президент поведе втора война - този път срещу всеки руснак, който нарича войната с думата "война".

Руският патриарх Кирил косвено подкрепи руската военна агресия в Украйна. Той обясни войната с протеста на Донбас срещу "гей-парадите".

Той е украински журналист и писател. Преди 8 години издава антиутопичен роман. В 6 часа сутринта на 24 февруари 2022 г. се оказва, че той вече живее в романа си. Не пропускайте историята на Олех Шинкаренко.

Войната ясно избистря и разпределя участниците в международните отношения. Срещу широкия Запад се позиционира ядро от ревизионистки автокрации. Владимир Шопов обяснява докъде може да стигне съюзът между Русия и Китай.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

Протестите в Русия срещу войната в Украйна не спират въпреки масовите арести. Над 4700 участници са задържани в над 60 руски града. Намерете още 1 минута днес, за да видите най-интересното от протестите в Русия.

Докато всички бягат от войната, той отива към нея, въоръжен с чантата си с хирургични инструменти. Дейвид Нот проведе безплатен 12-часов онлайн обучителен курс за военна хирургия за 573 доктори в Украйна. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG