Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да сложим край на кошмара". Европейски и арабски лидери правят опит да спрат войната в Близкия Изток


Представители на европейски държави и регионални лидери се събраха на срещата за мир в Кайро, 21 октомври 2023.
Представители на европейски държави и регионални лидери се събраха на срещата за мир в Кайро, 21 октомври 2023.

Среща на европейски и арабски лидери в опит за разрешаване на конфликта между Израел и палестинците започна в събота в Кайро.

Срещата на върха в столицата на Египет се провежда на фона на нарастващите страхове от разширяване на войната в Близкия изток след атаката на ислямистката групировка Хамас срещу Израел и последвалия ответен удар срещу Ивицата Газа.

Отсъствието на висш представител на главния съюзник на Израел САЩ и някои други лидери помрачи очакванията за постигнатото на тази среща. Срещата на върха за мира в Кайро беше свикана набързо, докато конфликтът все още бушува, и успя да събере няколко арабски и европейски държавни и правителствени ръководители, заедно с външни министри.

Свои представители имат Йордания, Русия, Китай, Обединеното кралство, Катар и Южна Африка, както и официални лица от Европейския съюз и ООН. Там е и палестинският президент Махмуд Абас.

"Трябва да действаме сега, за да сложим край на кошмара", каза при откриването на срещата генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който призова за "хуманитарно прекратяване на огъня" на 15-ия ден от войната между Израел и управляващата в Газа групировка Хамас, обявена от САЩ, ЕС и други страни за терористична.

Конфликтът започна на 7 октомври, когато Хамас атакува неочаквано Израел, уби над 1400 души, рани хиляди и взе над 200 заложници. Израел отговори с въздушни удари и пълна блокада на Ивицата Газа, като едва днес за първи път от началото на войната бяха допуснати камиони с хуманитарна помощ от Египет за местното палестинско население.

Също така днес за първи път Хамас освободи две заложнички от похитените по време на кървавата акция в началото на октомври.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси каза на срещата в Кайро, че е приканил лидерите да постигнат споразумение за пътна карта за прекратяване на хуманитарната катастрофа в Ивицата Газа и да съживят опитите за постигане на мир между Израел и палестинците.

По думите му целите на пътната карта включват доставянето на помощи за Газа и договаряне на прекратяване на огъня, последвано от преговори, водещи до решение за две държави на територията на историческата област Палестина.

Израел няма свой представител на срещата, която се провежда в момент, в който армията на страната се готви за сухоземно нападение срещу Газа.

След въздушните атаки от Израел, последвали масираното нападение на Хамас на 7 октомври, бяха убити повече от 4200 палестинци, на фона на нарастваща хуманитарна криза в Газа.

Израел и спорът за земите. Кое къде е на картата?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG