Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не можем да разчитаме на съвестта на хората." Носенето на маски на закрито пак става задължително


Здравният министър Кирил Ананиев ще издаде заповед, с която ще бъде върнато задължителното носене на маски в закрити пространства
Здравният министър Кирил Ананиев ще издаде заповед, с която ще бъде върнато задължителното носене на маски в закрити пространства

От полунощ във вторник носенето на предпазни маски в магазините, търговските центрове и на публичните места, където се провеждат събития на закрито, отново става задължително. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на извънредна пресконференция в понеделник, на която присъстваха още членове на Националния оперативен щаб и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Анализът на седмична база показа увеличение на броя носителите на коронавирус от една страна и от друга страна неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани в тази ситуация на действащите мерки, които и в момента на базата на моите заповеди са в сила", заяви Ананиев.

Освен връщането на задължителното носене на маски в закрити пространства, в заповедта на министъра ще бъде поместено и изискване всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при 50% от капацитета на съответните помещения: "Това се отнася както за нощните заведения, така и за кина, театри, спортни състезания."

Здравният министър увери, че властите отново ще упражняват по-строг контрол за спазването на предпазните мерки. По време на пресконференцията стана ясно също, че до края на седмицата трябва да стане ясно и дали ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка, която замести извънредното положение.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев призна, че действително има увеличаване на случаите, но изтъкна, че въпреки това не са толкова много хората, които са постъпили в болниците, защото се нуждаят от интензивни грижи. Подобно на Кънчев обаче подчерта, че задължителното носене на маски на закрито и затягането на контрола се налагат заради липсата на дисциплина сред повечето хора.

"Не можем да разчитаме на съвестта на хората. С огромно съжаление го казвам, не че при всички е така", обобщи доц. Ангел Кунчев. Като пример за затягането на контрола той посочи максималните глоби, които се предвижда да бъдат наложени на ГЕРБ и БСП за организиране на събития, на които не се спазва дистанция. Санкция ще има и за управата на Националния стадион "Васил Левски" заради организацията на мача между "ЦСКА-София" и "Левски" в събота, на който също масово не се спазваше дистанция.

Доц. Кунчев призова да не се преекспонира случая със заразяването на Григор Димитров коронавирус, което предизвика притеснения сред жителите на Хасково. Според главния здравен инспектор няма нужда да бъдат взимани извънредни предпазни мерки в града: "Той е 38-ият заболял в Хасково. Аз не разбирам тези призиви за масови скрининги, защото специално той се е заразил."

По време на пресконференцията столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че в София ще бъдат удвоени екипите за контрол за изпълнението на предпазните мерки, а към тях ще бъдат включени и полицаи. Тя призна, че досега екипите, които са упражнявали контрол, по-скоро са предупреждавали, отколкото са глобявали гражданите, но подчерта, че "очевидно това не върши работа".

Прокуратурата иска оценка на взетите мерки

Малко след пресконференцията на министър Ананиев от Върховната административна прокуратура (ВАП) обявиха, че са сезирали премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването и председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски за това да бъде направена преценка на ефективността на предприетите досега противоепидемични мерки.

Става въпрос конкретно за заповедите издадени на 12 и 13 юни, а от държавното обвинение искат да разберат дали има "необходимост от предприемане на други мерки, с цел реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, предвид актуалната ситуация в конкретни населени места".

На 15 юни беше разрешено дискотеките, нощните клубове и пиано баровете да възобновят дейността си. Първоначално това трябваше да се случи от края на месеца, което беше записано в заповедта на Ананиев от 12 юни, но ден по-късно, след нареждане на премиера Борисов, се стигна до промяната. Като причина за действията си от ВАП изтъкват данните за пика на заболеваемостта у нас, констатиран в последните две седмици.

На 13 март, когато в България беше въведено извънредно положение, от прокуратурата обявиха, че по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев е създаден щаб на негово подчинение, който ще следи „за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение по преодоляване на негативните последици от разпространението на заболяването, както и ефективното противодействие, разкриване и разследване на престъпленията в тази връзка“.

Тогава стана ясно също, че от министрите на здравеопазването, вътрешните работи и икономиката ще се изисква предоставянето на „ежедневни доклади за актуалната обстановка в страната, съобразно компетентността им, както и за взетите мерки по изпълнение на отговорностите им“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG