Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Асен Василев заговори в един глас с ГЕРБ и ДПС. Денков отчете само успехи. Преподавател погна ЮЗУ


Артисти и синдикати поискаха увеличение на бюджета за култура на протестно шествие до Министерския съвет под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще", 6 декември 2023 г.
Артисти и синдикати поискаха увеличение на бюджета за култура на протестно шествие до Министерския съвет под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще", 6 декември 2023 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене. 

Добро утро. Най-важното днес:

  • ДПС иска да кадрува във властта
  • Артисти искат повече пари за култура
  • Коя е Виктория Велчева

Поредният срив в отношенията в управляващото мнозинство, този път заради уволнението на директора на спешната болница "Пирогов", накара финансовият министър от ПП-ДБ Асен Василев да подкрепи ГЕРБ и ДПС.

След като стана ясно, че двете партии ще блокират дори приемането на бюджета в знак на протест срещу кадруването на здравния министър Христо Хинков, Василев каза, че щом той няма подкрепа за политиката си, "правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата".

Надежда Цекулова от Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница пък разкритикува пред бТВ Хинков за това, че екипът му на практика саботира проекта.

Напрежението в здравеопазването ескалира още миналата седмица заради ръководството на здравната каса, което беше принудено от управляващите да подаде оставка. Ако сте пропуснали какъв е залогът там, препоръчвам ви този текст в "Капитал" на Десислава Николова.

ГЕРБ дава на ДПС порция от регулаторите

На фона на проблемите в здравеопазването стана ясно, че ДПС вече няма само да подкрепя правителството с гласуване в парламента без да участва във властта, а ще излъчва една трета от шефовете в регулаторите и службите. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

В момента ДПС се намира на прага на исторически конгрес, на който трябва да се реши дали Делян Пеевски да оглави партията. Ако сте пропуснали гостуването на бившия член на ръководството на ДПС Гюнер Тахир в Студио България на Свободна Европа, препоръчвам ви този текст.

Макар приемането на закони да е блокирано от ГЕРБ, парламентът все пак свърши няколко неща в сряда. Депутатите създадоха временна комисия, която да проучи сделката за пренос на газ между "Булгаргаз" и турската газова компания "Боташ", сключена от служебното правителство на Гълъб Донев.

Енергийната комисия пък не подкрепи нито едно от двете предложения за ранното спиране на вноса на руски петрол в България - от януари, както искат ГЕРБ и ДПС, или от март, както предлага ПП-ДБ. А комисията по отбрана отхвърли ветото на президента Румен Радев върху изпращането на БТР-и като помощ за Украйна.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Отчет на кабинета над протест на артистите

По повод изминаването на шест месеца от избора на настоящото правителство премиерът Николай Денков отчете само успехи, заявявайки, че през февруари ще са изпълнени 60% от приоритетите му, заложени в 18-месечната управленска програма.

През това време масов протест на артисти и синдикати се събра под прозорците на Министерския съвет, за да поиска по-голям бюджет за култура догодина.

Историкът Стефан Дечев пък публично уличи Югозападния университет в Благоевград във фалшифициране на подписи, оценки от изпити и дори дипломи.

Сериозни проблеми има и в Столичното предприятие за третиране на отпадъци, което според кмета на София Васил Терзиев трябва да преработва 90% от боклука на града и да депонира само 10 на 100, а в момента то прави точно обратното. "Съвременният начин на управление на отпадъците е да се гледа на тях като ресурс, а не на проблем", каза Терзиев, цитиран от "Медияпул".

Конгрес във футбола и успехи в плуването

БФС най-накрая определи дата, на която да избере следващия си президент, след като Борислав Михайлов подаде оставка под натиска на общественото неодобрение. Това ще се случи на 15 март.

И докато футболът продължава да страда от липса на всякакви успехи, плуването има две финалистки на европейско първенство. В четвъртък вечерта Габриела Георгиева ще плува на финала на 200 метра гръб, а Диана Петкова - на финала на 100 метра съчетано плуване, пише "Дневник".

Украинският президент Володимир Зеленски пък се отказа да прави закрито изявление пред американския Сенат в опит да го убеди да отпусне още помощ за украинската съпротива срещу руската инвазия. Това стана, след като контролираната от републиканците Камара на представителите отказа да приеме поискания от президента на САЩ Джо Байдън нов пакет.

И още няколко препоръки

Междувременно продължават да излизат данни за издевателствата, на които руските сили подлагат населението на окупираните украински територии. Препоръчвам ви разказа на Елена Голупова от Херсонското градче Каменка-Днепровска.

Ако се чудите какво става в Червено море и защо американските и британските военноморски сили трябва да бранят търговски кораби от пиратски набези там, прочетете този текст на Павела Костова.

Не пропускайте и историята на легендарния пианист и композитор Фредерик Шопен в рубриката Великите европейци на Пламен Асенов.

За финал ви препоръчва да прочетете и рубриката Човек на деня, в която Катерина Василева представя 18-годишната режисьорка Виктория Велчева. Тя разказва за жените в селата и незабелязания грижовен труд, на който те посвещават живота си.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG