Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Всички решения зависят от Борисов и Пеевски. Вносът на руски петрол може да остане още година


Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов
Кирил Петков, Христо Иванов и Бойко Борисов

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Нова оръжейна пратка за Украйна
  • По-малко проекти по Плана за възстановяване
  • Семьон Новиков

Парламентът одобри на Украйна да бъдат дарени неизправни и твърде остарели ракети от зенитно-ракетни комплекси С-300, както и боеприпаси на МВР с отпаднала необходимост.

Решението беше взето на закрито пленарно заседание и за него съобщи в кулоарите депутатът от ДПС Делян Пеевски. Проектът за решението беше на Пеевски, Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов.

"Възраждане" и БСП се опитаха да спрат това решение, а Русия поиска то да бъде преразгледано с изявление, публикувано от ТАСС минути след гласуването.

В сряда Пеевски, Борисов, Петков и Ивайло Мирчев внесоха общ сигнал до прокуратурата за това да бъде проверено дали има извършено престъпление при прехвърлянето на собствеността над руската църква на посолството на Русия в София.

Само няколко часа по-късно държавното обвинение обяви, че е възложило на ДАНС да направи проверка по случая.

Проверката на Свободна Европа в държавния архив показа, че земята под църквата е била дарена от общината на Русия още през 19-и век. Документите са на повече от 140 години и за пръв път се публикуват.

В същото време ГЕРБ и ДПС отново се отдръпнаха от предложения на партньорите им от ПП-ДБ. Бойко Борисов каза, че се отказва от идеята 24 май да бъде вписан като национален празник на страната. Той отхвърли и предложенията на правителството за премахване на намалената ДДС ставка за ресторантите, както и срещу идеята за бонуси при подаване на сигнал за укриване на данъци.

Няколко часа по-късно на същото мнение се оказа и Пеевски.

Късно в сряда пък депутатите от икономическата комисия в парламента решиха пълната забрана за внос на руски петрол в България да бъде отложена за октомври 2024 г., а не според първоначалния план – в рамките на месец.

За липсата на обещаните реформи и зависимостта на приемането им от Пеевски и Борисов говори и бившият правосъден министър Крум Зарков.

Пари от Европа и арести

Част от проектите, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, ще отпаднат или ще бъдат променени, каза финансовият министър Асен Василев. Той твърди, че причина за това е решението на Европейската комисия да намали средствата за България с 1.1 млрд. лв. заради по-доброто представяне от очакваното на икономиката в пандемията от коронавирус.

Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР извърши три ареста по разследване на Европейската прокуратура срещу предполагаема организирана престъпна група, заподозряна в незаконно усвояване на земеделски фондове на ЕС. Единственото, което се знае за тримата, е че единият от тях е държавен служител.

Полицаят, убил 18-годишно момче, ще бъде дисциплинарно наказан единствено за това, че е използвал личното си оръжие. Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и добави, че МВР застава зад полицая. Според министъра полицаят е изпълнил "всички инструкции и протоколи за действие при такива случаи".

Здравеопазването и ваксините

Правителството си има програма, а никой не се интересува от нея. За нея не се говори и не се пише. Красен Станчев я изучи и откри проблем в темата "здравеопазване" и извън нея. Не пропускайте текста му.

Здравното министерство обяви доставката на 80 640 aдаптирани ваксини срещу COVID-19. Според европейските препоръки те трябва да бъдат поставени на над 2 млн. души в България. Основната цел на новата ваксинационна кампания е да преодолее натрупаните през последните години страхове, пише Надежда Цекулова.

Местните избори и номерата за гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване на местните избори на 29 октомври. За вота за кметове и общински съветници са регистрирани общо 58 партии и 9 коалиции в ЦИК.

БСП са с номер 1, ГЕРБ със 7, ИТН с 21, „Възраждане“ са с 42, ДПС с 57 и ПП-ДБ с 66.

След 20 години в една от двете най-големи телевизии бТВ, от стажант до шеф на новините, той влезе в политиката. Той е роден в Стара Загора преди 39 години. Сега иска да стане кмет на София, издигнат от Бойко Борисов. Кой е Антон Хекимян? Вижте в това кратко видео.

Украйна, Молдова и Нагорни Карабах

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че ще има още украински действия срещу Русия. Той обясни, че санкциите не са достатъчни и натискът върху Москва трябва да бъде засилен.

Рубен Варданян е задържан на границата с Армения, съобщи държавната гранична служба на Азербайджан. Варданян е бивш министър-председател в непризнатото правителство на сепаратисткия регион Нагорни Карабах.

По данни на Ереван 47 000 души, които са близо една трета от населението на региона, вече са пристигнали в Армения.

Едва 10 дипломати са останали в руското посолство в Кишинев. Останалите бяха изгонени от Молдова. Това обаче не значи, че връзките с руските тайни служби са прекъснати. Разследване на Свободна Европа показва обратното.

Няколко препоръки

В Северна Македония живеят 3504 души, които официално са декларирали, че са българи. Това е 0,19% от населението. Включването им в конституцията като признато малцинство се превърна в междудържавен проблем, но е залог Скопие да влезе в ЕС. Какво ще се промени, ако условието бъде изпълнено? Отговорите са тук.

Знаете ли, че обемът на конуса или пирамидата е една трета от този на цилиндъра или призмата със същата основа и височина? Вероятно не, но философът Демокрит, живял в Гърция преди 2400 години, го знае. За живота му разказва Пламен Асенов в рубриката Малки истории за велики европейци.

В сряда Паметникът на съветската армия осъмна с транспарант с личности от българската история. На платното е изобразен и европейският път на България от времето на Първото българско царство до днес.

Човек на деня

Засега той е единственият борец, спечелил правото да представлява България на предстоящата догодина Олимпиада в Париж. Той е украинецът Семьон Новиков и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG