Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Роднините на Денис Ершов съдят България за 1 млрд. евро. Вежди Рашидов се изпусна в парламента


Корнелия Нинова даде брифинг в парламента в понеделник, за да се похвали, че по идея на БСП поправката в закона срещу домашнотo насилие за интимната връзка дава право на защита само когато е "между две физически лица от мъжки и женски пол".
Корнелия Нинова даде брифинг в парламента в понеделник, за да се похвали, че по идея на БСП поправката в закона срещу домашнотo насилие за интимната връзка дава право на защита само когато е "между две физически лица от мъжки и женски пол".

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • ГЕРБ и редактираната интимна връзка
  • Вежди Рашидов и “к**вите”
  • Александър Велинов и медалите по лингвистика

Извънредно натоварено извънредно заседание проведе Народното събрание в понеделник. То успя в един ден да приеме на две четения поправката в закона срещу домашното насилие, която дава право на хора без брак и фактическо съжителство, но в интимна връзка, да получат закрила.

По идея на БСП и с гласовете на част от ГЕРБ обаче тя беше редактирана така, че да предвижда защита само когато интимната връзка е "между две физически лица от мъжки и женски пол". В първоначалния вариант, чийто съвносител беше лично Бойко Борисов, поправката споменаваше интимна връзка "между две лица".

Гвоздеят на заседанието обаче се оказа не извъртането на част от групата на ГЕРБ, а поведението на нейния доайен - бившият председател на парламент Вежди Рашидов. Без да осъзнава, че говори пред все още включените микрофони на президиума, той се възмути “к’во чешем езиците”, споменавайки, че “всички к**ви се събудиха да се сетят, че след 15 години [...] изнасилвани”.

Впоследствие се извини писмено, че не е трябвало да произнася тези думи и дори подаде оставки като председател на парламентарната Комисия по култура и медии и като член на ръководния орган на ГЕРБ. Рашидов обаче остана депутат.

Междувременно парламентът успя да увеличи наказанията за нанасяне на телесни повреди и да отхвърли ветото на президента Румен Радев над законовите промени, въвеждащи механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му.

В понеделник влезе в сила друга законова промяна, приета наскоро. Тя сложи край на изискването шофьорите да представят сините талони към книжките си при проверка на КАТ.

Две мерки за неотклонение

Софийският градски съд остави в ареста Чавдар Бояджиев, обвиняем за двойното убийство в софийското село Лозен, разкрито през уикенда. Неговият адвокат обяви, че мъжът няма да оспорва мярката си пред втората инстанция заради “от една страна покаяние, а от друга - страх от евентуални приятели и близки на жертвите”.

Районният съд в Несебър пък отхвърли искането за постоянното задържане на Динко Вълев от Ямбол, известен преди като “ловеца на бежанци”, определяйки му гаранция от 5000 лв. Той също беше задържан през уикенда, след като сам разпространи видео, в което публично унижава мъж в Равда, представящ се за инвалид.

“Бях силно възмутен от този човек, защото той се подиграваше на хората. Съжалявам, реагирах остро. Мога да предложа работа на този човек, защото имам нужда от хора за работа”, каза Вълев пред съда.

Колегите от правния сайт “Дефакто” съобщават, че България е заплашена да плати обезщетение от 1 млрд. лева на наследниците на покойния Денис Ершов. Те са завели такъв иск пред международен арбитраж, твърдейки, че cepия oт нeпpaвoмepни дeйcтвия нa бългapcĸи дъpжaвни opгaни ca дoвeли дo кpaxa нa инвecтициятa мy в “Пeтpoл” AД, бивш дъpжaвeн диcтpибyтop нa нeфт и гaз.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

София критикува Москва за Черно море

В понеделник премиерът Николай Денков разкритикува Русия заради военното ѝ учение в Черно море, определено от България като "съществен риск".

“Милитаризацията на Черно море се случва независимо от това дали искаме или не искаме, и тя идва по линия на руската агресия. През последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите, които са наша икономическа зона”, каза Денков.

Представител на Външно пък определи като недопустимо навлизането на руски военни кораби в икономическата зона на черноморски държави по време на среща в Саудитска Арабия, на която се проведоха консултации за постигане на мир в Украйна.

Препоръчвам ви и текста на Николай Лавчиев, ако сте пропуснали как лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов намери общ език със свързваната с руско влияние германска формация “Алтернатива за Германия”.

Не пропускайте и този анализ за това как няколко случая на изгаряне на Корана в Швеция и Дания разпалват международен конфликт и опасения за риск от тероризъм.

В това видео на Ваня Савкова и Илиян Ружин пък ви разказваме за Евгени Младенов, който откри първия музей на комунизма в село Баните край Смолян. Там е мястото, където можете да видите пишеща машина, плакати с комунистически лозунги и още много предмети от комунистическото минало. Като в машина на времето.

Човек на деня

Накрая ви препоръчвам и историята на Александър Велинов, който стои зад историческия успех на България на олимпиадите по лингвистика. Наскоро страната стана първа в света за всички времена по златни медали по тази малко позната наука. Велинов е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG