Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ПП-ДБ решава за втория мандат. Гешев знае всичко, но не помни много. ДПС украсява автобуси с кметовете си


Бившият главен прокурор Иван Гешев
Бившият главен прокурор Иван Гешев

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Какво става с мандатите?
  • Какво стана край Москва?
  • Как асоциация БАССЕС обучава децата на лавинна безопасност?

Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Така тя спази обещанието си от неделя и ГЕРБ няма да подложи на гласуване нейната кандидатура за премиер, нито предложения от нея кабинет. Всичко трябва да стане официално по-късно днес, когато парламентът гласува оттеглянето на Габриел.

Днес трябва да стане ясно и какво ще прави ПП-ДБ с втория мандат. Това каза съпредседателят на коалицията Кирил Петков.

ДПС, БСП и „Има такъв народ“ вече казаха, че ако получат третия мандат от президента, ще му го върнат веднага. Единствената друга партия, която каза, че ще предложи за гласуване свое правителство, е „Възраждане“.

Ако ПП-ДБ не успее с втория мандат, Румен Радев избира на коя партия да даде третия. Ако и това се провали, президентът трябва да назначи предсрочни избори и служебно правителство. След конституционните промени обаче има все повече спънки около назначаването на служебен кабинет, пише Полина Паунова от Капитал.

Атентатът край Москва

Близо 140 загинали и над 180 ранени. Това е резултатът от атаката в концертна зала в предградията на Москва от петък. Тя е най-голямата в страната от няколко десетилетия насам. В този текст събрахме всичко, което е известно до момента.

Ако нямате време за целия текст, в това кратко видео събрахме всички факти.

Четирима обвиняеми за терористичното нападение се признаха за виновни. Те се явиха в съда със синини, петна от кръв и подути лица. Един от тях, за когото се съобщава, че му е отрязано ухо по време на ареста, имаше превръзка на дясната страна на главата.

Групировката „Ислямска държава“, която пое отговорност за атентата край Москва в петък, е опитала да организира нападения и на територията на Франция, каза президентът Еманюел Макрон. Той каза още, че ще бъде „цинично и непродуктивно“, ако Русия се опитва да обвинява Украйна за атентата.

Войната в Украйна

Русия извърши въздушно нападение с дронове срещу Одеса, което остави части от града без електрозахранване. В Киев бяха регистрирани няколко големи експлозии, дошли от ракетен обстрел срещу града.

Два блока на Новочеркаската топлоелектрическа централа в руската Ростовска област са били изключени, след като там е избухнал пожар рано сутринта. Руските власти не посочиха причина, но по данни от Украйна в района е имало украинска атака с дронове.

Украйна атакува масирано и руски петролни рафинерии, за да удари икономиката и доставките за армията на страната агресор. Какъв е ефектът и може ли да има последствия и за световния петролен пазар? Отговорите са тук.

Декриминализация на канабис и забрана за хапчета за аборт

Германия разреши употребата на канабис за развлечение, след като от години текат дебати по темата. Сега притежанието на някои упойващи вещества като марихуана, хашиш и хашишово масло стават законни, но има други ограничения. Тук събрахме накратко какво точно се променя.

В САЩ Върховният съд започва да разглежда дело, чийто изход ще определи достъпа до медикаментозен аборт в страната. Става въпрос за таблетката мифепристон, която се използва за прекратяване на ранна бременност. Не пропускайте тази история.

Няколко препоръки

Новите автобуси в община Върбица, област Шумен, са украсени с лика на кмета Мердин Бейрам от ДПС. Автобусите са закупени със средства от данъците на местните жители. Кметът казва, че „хората така са поискали“, пише сайтът Флагман.

„Възможно е, вероятно, нямам спомен, евентуално, подозирам”. Така звучат показанията на бившия главен прокурор Иван Гешев по разследването срещу бившия следовател Петьо Петров - Еврото, водено от Софийска градска прокуратура през миналата година. В изтеклите показания, публикувани от Антикорупционния фонд, Гешев намеква, че други магистрати са замесени с Еврото. Само допреди месеци той описваше прокуратурата като най-чистата институция в страната и твърдеше, че знае всичко за всеки в България.

Човек на деня

Защо падат лавини? Къде? И кога най-често? Все повече тийнейджъри карат извън пистите и е важно да знаят отговорите на тези въпроси, казват от асоциация БАССЕС. Затова и водят безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Техните инструктори са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG