Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: За Радев няма победа срещу Русия. За ГЕРБ "вятърът на промяната" е вреден, но Пеевски е супер


Изображение на санкционираният за корупция съпредседател на ДПС Делян Пеевски по време на карнавала на Габрово. Пред него е изписано: "Г-н Магнитски: Пръв евроатлантик".
Изображение на санкционираният за корупция съпредседател на ДПС Делян Пеевски по време на карнавала на Габрово. Пред него е изписано: "Г-н Магнитски: Пръв евроатлантик".

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Радев пак намигна на Путин
  • ГЕРБ призна ДПС за съюзник
  • Край за лифтовете на Витоша

Хеликоптер, в който са пътували президентът на Иран Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир-Абдолахян, се разби в близост до границата с Азербайджан.

Местните телевизии съобщиха, че край мястото на инцидента "не са открити следи от живот".

В понеделник сутрин все още няма официално потвърждение за състоянието на Раиси.

Радев, Русия и Фицо

Президентът Румен Радев заговори за „невъзможна“ победа на Украйна над Русия на бойното поле. Още от началото на войната българският президент заема позиции по-близки до тези на Кремъл, отколкото на Запада, към който твърди, че е част и той.

Държавният глава винаги обвързва проруските си позиции с „желание за мир“.

Той дори свърза и покушението срещу словашкия премиер Роберт Фицо с „подкрепата му за мира“. Това не е вярно.

Откакто Фицо дойде на власт той се противопоставя на помощта за Украйна и иска от Киев да се откаже от Крим и Донбас т.е. да узакони последствията от руската военна агресия и незаконните анексии на територии.

Какво стана след покушението срещу премиера на Словакия, вижте тук.

На фона на изказванията на Радев, външното министерство на Русия нарече управлението на България „режим“.

Пеевски, Борисов и тиквата

ГЕРБ приема ДПС за съюзник, а кампанията му е насочена срещу ПП-ДБ. Това става ясно от предизборна среща, в която участваха Бойко Борисов и Цвета Караянчева в Кърджали – един от големите центрове, които са крепости на движението.

Караянчева каза, че е време да се спре „вятърът на промяната“ – нарицателно за промяната в Източна Европа след падането на комунистическите режими.

Лидерът на ГЕРБ Борисов каза, че е спокоен за Кърджали, защото водачите в листите на неговата партия и ДПС са Караянчева и Делян Пеевски.

В Джебел ДПС благодари на съпредседателя си Пеевски за реализирането на проекти в района и за „промяна на философията на Закона за държавния бюджет“.

Това се случи по време на празника на града, посрещнат с политически речи, пазар, светлинно шоу и дискотека със звезди от поп-фолка. Събитието дойде на 35-ата година от независими протести на българските турци срещу комунистическата политика на асимилация, наричана от пропагандата „възродителен процес“.

Докато ГЕРБ хвали ДПС, по улиците се появиха анонимни плакати и билбордове, които осмиват зависимостта между Пеевски и Борисов. Лидерът на ГЕРБ им се ядоса, но уж не се разпознава в тях. ПП-ДБ мълчаха за тях, но посланието им е основното за коалицията в кампанията. Дамяна Велева събра цялата история.

В същото време срещите с Пеевски не са проблем и за западните посолства. Това е „изцяло в сихнрон“ с дипломатическата работа, въпреки че лидерът на ДПС е санкциониран за корупция, която самите посолства посочват като основен проблем за България.

Съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че Борисов иска да стане президент, а Пеевски премиер. По думите му този план е бил изречен пред него от самия Пеевски.

Закачки с политиците, както винаги, имаше и на карнавала в Габрово. Не пропускайте снимките от него.

„Патриарха“, „Витошка“ и Витоша

В края на миналата седмица стана ясно, че и последният лифт, който свързва София с Витоша – Симеоновският, отива окончателно в историята. Това доведе до размяна на обвинения между първите две сили в общинския съвет – ПП-ДБ и ГЕРБ, въпреки че вторите управляваха общината 18 години.

Кметът Васил Терзиев обеща, че до края на мандата му ще има поне един работещ лифт на Витоша.

В центъра на София от седмици текат няколко паралелни конфликта. Те дойдоха заради новите велоалеи по столичните булеварди „Патриарх Евтимий“ и „Витоша“. Тук събрахме цялата история за това как се стигна до конфронтацията.

Препоръчвам ви и това кратко видео по темата.

В последните дни стана ясно и за още един проблем в града. Центъра за градска мобилност има вземания за 135 млн. лв., които са били натрупани назад във времето на управлението на Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, показва одит на дружеството.

Грузия, Газа и Нова Каледония

Две мечти, едната е излишна. Сблъскват се вече над два месеца по улиците на Тбилиси. Едната е управляващата партия "Грузинска мечта" с прокарания от нея "руски" закон за "чуждестранните агенти". Другата е мечтата на хилядите протестиращи грузинци за европейско бъдеще. Не пропускайте цялата история зад протестите в Грузия.

Всичко започва заради изборни промени. Проблемът обаче се корени доста по-дълбоко. Френски политици се опасяват, че може да се стигне дори до гражданска война. А територията, за която става дума, е на хиляди километри от Франция. Какво се случва в Нова Каледония?

Ивицата Газа за първи път получава помощ по временния плаващ кей, изграден от САЩ. Новината идва, след като Израел от месеци ограничава достъпа на помощи до Газа.

Няколко препоръки

Жените раждат все по-късно първото си дете. Такава е тенденцията и в Европа, и в България. Защо майчинството често е трудно решение, което може да почака? Ивелина Николова разказва.

Всеки ден децата ни прекарват часове в грозни стаи, с отвратителни мебели и осветление т.е. същото, в което са учили родителите, че и бабите и дядовците на децата. Как, когато виждат това в училища и детски градини, децата ще се научат да живеят „красиво“ в обществото, пита Доника Дойчева-Попова от Тоест.

Той е движещата сила в групата Nine Inch Nails. Композира музика за видеогри и филми. Печелил е награди "Грами" и "Златен глобус". В петък стана на 59 г. Трент Резнър е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Усмихнат ден,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG