Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГДБОП не открива Сарафов в "Осемте джуджета". Тагарев пак дразни Пеевски и Борисов


Бившият следовател Петьо Петров - Еврото, Борислав Сарафов и Любена Павлова в ресторант "Осемте джуджета".
Бившият следовател Петьо Петров - Еврото, Борислав Сарафов и Любена Павлова в ресторант "Осемте джуджета".

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ГЕРБ и ПП-ДБ продължават публичния пазарлък за властта
  • Нов протест за прозрачно разследване на смъртта на Даная
  • Христо Грозев пред Свободна Европа

Изпълняващият длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов има снимка в ресторант „Осемте джуджета“, на които е с издирвания от властите бивш следовател Петьо Петров – Еврото. Свидетели, сред които и основната жертва в схемата, осветлила дейността в „Осемте джуджета“ - Илия Златанов твърдят, че са виждали Сарафов там.

Сарафов обаче не присъства в разработката на ГДБОП по случая. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов, който беше шеф в дирекцията, когато тя е работила по случая.

Вчера неговият наследник в ГДБОП Явор Серафимов каза точно обратното - че Сарафов редовно е посещавал „Осемте джуджета“.

Серафимов каза още, че серията от заплахи срещу съдия Владислава Цариградска са дело на неуравновесен и „със скитнически живот“ човек. Цариградска определи като „неубедително“ това твърдение и каза, че „приписването на престъпления от голям обществен интерес на хора с психични разстройства е стар похват в съветските и постъветски държави“.

Чували с копия на прокурорски постановления, касети и флашки с компромати. И човек, който пази, събира и създава мръсни тайни за магистрати. Залог на тези отношения са реални човешки съдби. За влизането в семейството на „Осемте джуджета“ и още други неща говори бившата шефка на Софийска градска прокуратура Невена Зартова.

Управляващите се пазарят за властта, но са слепи за Даная

Първо ПП-ДБ излезе с ултиматум пред ГЕРБ: договор за реформи или предсрочни избори, ако такъв не бъде подписан. Сега ГЕРБ излезе със свои условия: подписване на коалиционно споразумение или избори. Какво знаем за предложенията?

Докато ГЕРБ настоява за коалиционно споразумение, лидерът му Бойко Борисов и санкционираният от САЩ и Великобритания за корупция съпредседател на ДПС Делян Пеевски в синхрон нападнаха военния министър Тодор Тагарев. Това е поредната подобна атака, а след нея Тагарев допусна, че може да се оттегли от поста.

И докато всички са се вторачили в ротация, разпределение на власт и регулатори, темата за смъртта на едно дете в болница „Пирогов“ не е приоритет. Само така може да се тълкува фактът, че за втори път пред Министерския съвет се проведе протест, който иска прозрачно разследване за смъртта на 15-годишната Даная. Протестиращите настояват шефът на болницата да бъде отстранен, докато траят проверките по случая.

Христо Грозев пред Свободна Европа

В Украйна се води разследване за възможна корупция в България във връзка с доставките на оръжие през първите месеци на войната на Русия в страната. Това стана ясно от думите на разследващия журналист Христо Грозев в Студио България на Свободна Европа с Генка Шикерова. Той каза още, че хора, свързани с БСП, са получавали комисионни за това, че са помагали на конкретни фирми да имат предимство при сделките за износ на оръжие за Украйна.

Грозев потвърди, че e имало е план за размяна на руския опозиционер Алексей Навални с осъдения за убийство офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Вадим Красиков.

Не пропускайте целия разговор на Генка Шикерова с Христо Грозев в Студио България на Свободна Европа. За този и още интересни разговори с важни събеседници, можете да се абонирате за канала ни в YouTube.

Този разговор, както и много други, можете да слушате и в канала ни в Spotify.

Погребението на Навални и преследването на опозицията в Русия

Руският опозиционер Алексей Навални ще бъде погребан в петък, 1 март, в Москва, съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш.

Откакто Русия нападна Украйна, избледня значението на всичко останало, което прави Кремъл. Смъртта на Навални промени тази нагласа. Дойде един въпрос: ако властите преследват дори и мъртъв опонент, като крият тялото му и пречат на погребението му, то как живеят всички останали руснаци? Не пропускайте тази история.

Вдовицата Алексей Навални Юлия призова Запада да не преговоря с Владимир Путин, а да организира разследвания срещу него и приближените му.

Междувременно Москва включи бившия руски депутат Генадий Гудков в списъка с "терористи и екстремисти". Гудков, който е председател на организацията "За свободна Русия", живее в България от 2019 г., след като заради притеснение за неговата сигурност напусна Русия.

Няколко препоръки

Хайнрих Шлиман доказа, че красивите приказки на човечеството не са празни приказки. Той разкопа Троя и разкри, че Омир е по-голям поет, отколкото се смята, показа историята на антична Гърция още по-прекрасна и трагична, очовечи боговете и обожестви хората. Това пише Пламен Асенов в поредицата Малки истории за велики европейци.

Препоръчвам ви и това интервю на Петя Владимирова от Дневник със съдия Мирослава Тодорова, която говори за зависимостите в съдебната система.

Той обича да разказва за междукултурното общуване, паметта, за езика и идентичността. С екранизацията си на "Дюн" вдъхва нов живот на научно-фантастичния роман. Той е Дени Вилньов и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG