Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Васил Терзиев се извини заради предците си. България трябва да се гордее, каза Киев


Васил Терзиев
Васил Терзиев

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Васил Терзиев и въпросите за ДС
  • Разходите за Гешев
  • Анна Пенчева

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев каза пред бТВ, че иска да даде начало и да се извини, именно като потомък на хора, които са били от репресивния апарат на комунистическия режим. По-малко от седмица след обявяването на кандидата на “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Спаси София”, най-често споменаваният упрек срещу него е, че е внук на началник от Държавна сигурност.

Васил Терзиев има огромния шанс да не игнорира темата, да не се ядосва, когато му задават въпроси, а да осмисли собствения си път – именно през тази призма – и да ни разкаже за него, лично, чувствително, човешки”, коментира Диана Иванова.

“България има проблем с ДС, но този проблем не може да се стоварва на главата на някого заради дядо му. Проблемът на страната е в официалното отношение към ДС миналото... и има политически партии, интелектуалци, медийни персонажи и други публични фигури, за които ДС не само не е проблем, но те са готови да оправдаят съществуването и дейността ѝ”, коментира в Дойче веле Даниел Смилов.

Гешев отиде в САЩ. Ние платихме 35 хиляди лева

Министърът на правосъдието Атанас Славов подаде официална жалба във Върховния административен съд срещу избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор. Мотивът му е, че това не е било работа на прокурорската колегия.

С декларация ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България” и ДПС призоваха Висшия съдебен съвет да спре процедурата по избор на нов главен прокурор.

Парламентът прие ветото на президента Румен Радев и остави следствието в рамките на прокуратурата. Преди това ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” извадиха оглавяваната от Борислав Сарафов институция от контрола на бившия главен прокурор Иван Гешев. После Сарафов замени Гешев и желанието изчезна.

Посещението на Иван Гешев в САЩ през май, веднага след взрива до неговия автомобил, е струвало на данъкоплатците малко над 35 хиляди лева. Намерете още 5 минути, за да видите в какви условия е живял Гешев в държавната вила на Боровец.

Бившият служебен министър на правосъдието Крум Зарков е назначен за секретар по правните въпроси на президента Румен Радев.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, изпратете и на приятели линк за абонамент.

Къде отива “Вагнер”?

Беларуската служба на Свободна Европа получи сателитни изображения, които показват изграждането на нещо, което прилича на нов военен полеви лагер. Той е по-голям от повечето други известни полеви лагери в Беларус. Предполага се, че ще посрещне бойците на “Вагнер”.

Кремъл препоръчва на регионалните власти в Русия да бъдат внимателни с оповестяването на информация за броя на жертвите от агресията в Украйна. Този репортаж от Кемерово показва как новите гробове са 105, а публикуваните некролози са само десет.

Преди година руската армия превзе и унищожи почти напълно Мариупол. Днес все повече руснаци купуват апартаменти на безценица там. Защо се случва това?

Успяхте ли да прочетете последния епизод от бюлетина “Голямата картина”? В него ви представяме само историите, без които не можете. Ако още не сте се абонирали, може да го направите тук.

Има ли с какво да се гордее България?

„Исторически може да запишете като голяма страница в своята собствена история, че България реши веднага да помага на Украйна”, каза пред Нова телевизия съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Руско семейство кандидатства за закрила в България. Съдът разрешава на майката и по-малкото дете, но отказва на бащата и по-голямото дете. Как е възможно това ли? Не пропускайте тази история на Дамяна Велева.

Над 100 хиляди незаконни оръжия са предадени доброволно от сръбските граждани. Това се случи в рамките на амнистията, която беше обявена от Сърбия след като 18 души бяха застреляни при две отделни масови убийства през май.

Последвайте ни и във Viber, за да получавате всички новини направо в телефона си.

Човек на деня

През почивните дни в подножието на Витоша се проведе едно от най-масовите и обичани български състезания - “Витоша 100”. Анна Пенчева е неизменен организатор през всичките му 40 години. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG