Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Зеленски благодари на България и я нарече “защитница”. На Радев каза друго


Румен Радев посреща Володимир Зеленски, 6 юли 2023
Румен Радев посреща Володимир Зеленски, 6 юли 2023

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Един ден на Зеленски в София
  • Сарафов разкрива Гешев
  • Дубиоза Колектив

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на България за подкрепата и я нарече “защитница на свободата”. В София Зеленски и премиерът Николай Денков подписаха декларация, с която България подкрепя Украйна за НАТО и ЕС.

Зеленски се срещна и с президента Румен Радев, който отново се обяви против изпращането на оръжия за Украйна и нарече войната конфликт. “Надявам се хората на България разбират, че това не е конфликт, а война”, каза му Зеленски. После попита Радев дали, ако е на негово място, ще каже “Путин, взимай българските територии”?

Преди да отлети за Прага, Зеленски се срещна с парламентарните групи, които подкрепиха декларацията на Народното събрание за присъединяване на Украйна към НАТО след възстановяването на мира. Това са всички без “Възраждане” и БСП.

Парламентът възложи на правителството да ускори работата по замяна на старите боеприпаси и оръжия. Против отново бяха “Възраждане” и БСП, които се страхуват, че старите муниции могат да помогнат на Украйна.

Същите две партии не подкрепиха и решението на парламента, след което правителството подписа с Украйна меморандум за сътрудничество в енергетиката и започна разговори за продажба на купеното оборудване за проваления проект за ядрена централа в Белене.

Руските ракети продължават да убиват

Намерете още 3 минути днес, за да гледате на видео най-важното от посещението на Володимир Зеленски в София - как се скара на Радев и как благодари на България.

Попитахме и хората какво мислят за посещението на Зеленски - може да видите различни коментари в рамките на минута.

Малко преди да дойде в България, Зеленски упрекна Запада, че се бави в изпращането на оръжие за Украйна и това е забавило контраофанзивата, която е трябвало да започне по-рано.

Русия продължава да обстрелва мирни градове в Украйна. При атака срещу жилищна сграда в Лвов бяха убити петима, а над 30 души бяха ранени.

Следващата седмица е срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Украйна има една цел - да получи покана за членство. Защо това е толкова важно за Зеленски и какво ще промени - тук е обяснено.

Ако ви харесва този бюлетин, изпратете на приятели линка за абонамент.

Сарафов прави разкрития за Гешев

Бившият главен прокурор Иван Гешев е крил 3 години доклад за прокурорски злоупотреби по аферата “Осемте джуджета”, каза временният му наследник Борислав Сарафов пред ВСС.

Той каза и друго - че Гешев е организирал схема, при която фиктивни жалби и “две определени медии” са били използвани за образуване на проверки срещу членове на Висшия съдебен съвет, предложили неговото отстраняване.

Самият Съвет единодушно реши да спре процедурата за избор на нов главен прокурор. Повод за спирането стана делото в Конституционния съд, образувано по жалбата на уволнения Гешев срещу законовите промени, въвеждащи механизъм за разследване на главния прокурор и намаляване на необходимия брой гласове за отстраняването му от поста.

“Чиста лудост”

Украйна предупреди, че Русия подготвя атака срещу АЕЦ "Запорожие", която е под руски контрол. Не пропускайте този репортаж за живота на хората в непосредствена близост до централата. "Това не е шахматна игра, а чиста лудост”, казва един от тях.

От 1 юли сексолози в руските болници могат принудително да "лекуват" хора, чийто сексуален живот не пасва на официалните представи на държавата за допустима интимност. А по стечение на обстоятелствата това се случва в поредния труден момент за управляващите в Русия, пише Светла Енчева.

Журналистката Елена Милашина, която беше жестоко пребита в Чечня, е получила мозъчна травма, синини и до 14 фрактури на ръцете при побоя, съобщи "Новая газета".

Влезте в нашия канал във Viber, за да получавате всички новини.

Човек на деня

Те свирят неповторима смесица от балкански ритми, ска, пънк и реге. Пеят за корупция, демокрация и свобода и не се притесняват да критикуват политиците. Босненската група "Дубиоза колектив" излезе за пореден път пред българска публика и влиза в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG