Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Джо Байдън вече е президент на САЩ. Навални показа дворец на Путин. Борисов пак закри "Белене"


Джо Байдън по време на церемонията по встъпването си в длъжност на президент на САЩ. 20 януари 2021 г.
Джо Байдън по време на церемонията по встъпването си в длъжност на президент на САЩ. 20 януари 2021 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Джо Байдън официално е президент на САЩ
  • Борисов отново закри АЕЦ “Белене”
  • Навални показа дворец на Путин

Джо Байдън вече е президент на САЩ, а Камала Харис – вицепрезидент. Церемонията по встъпване в длъжност протече при извънредни мерки за сигурност във Вашингтон. Доналд Тръмп не присъства. Преди да напусне поста той помилва 143 души, сред които и Стив Банън. Процедурата по импийчмънт срещу Тръмп може да продължи и след като вече не е президент.

Джо Байдън наследява една разделена страна с пострадала икономика и над 400 починали в резултат от пандемията. В първите си часове на власт той направи част от това, което беше заявил месеци по-рано – подписа връщането на САЩ в парижкото споразумение за климата и в Световната здравна организация (СЗО).

COVID-19

През изтеклото денонощие има 482 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 6 % от всички извършени тестове. Починали са 37 души.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Ваксините

Ваксинирането в България върви с по 1000 души на ден. София предпочете ваксината на Астра Зенека, която още не е одобрена в ЕС. Полина Паунова се поинтересува как и защо е взето това решение.

Междувременно Сърбия стана първата европейска страна, която използва китайската ваксина срещу COVID-19.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

АЕЦ “Белене”. Агенцията по храните

Борисов отново “закри” АЕЦ “Белене”. Това стана с решение, засягащо действащата централа “Козлодуй”, която да получи оборудването на непостроената АЕЦ “Белене”. Тук можете да си припомните историята на “Белене”, описана от Красен Станчев.

Двете фирми, които имат договор с държавата за обезвреждане на животински отпадъци, можат да получат още 30 млн. лв. Генка Шикерова провери какво се крие зад това.

35 души са кандидатствали за мястото на прокурори в новосформираната европейска прокуратура на Лаура Кьовеши. Местата са 10.

Дворецът на Путин. Навални

Руският президент Владимир Путин има истински дворец на брега на Черно море, показа филм на Алексей Навални. Неговата площ е 17 691 квадратни метра, а буферната площ около него е 7000 хектара. На територията му има барове, басейни, казино, амфитеатър и отделно театър на закрито, подземен стадион за хокей на лед, църква и оранжерия. Подземен тунел води до плажа. Цената е минимум 1.35 млрд. долара. Кремъл отрича това да е на Путин.

Екипът на руския опозиционер Навални е заснел филма преди ареста на политика, който беше извършен в неделя и предизвика остра реакция в ЕС и САЩ. Тук можете да видите и реакции на български извънпарламентарни партии и отделни личности в защита на Навални.

И моят личен фаворит

Спасителен отряд от Дупница върна към живота жена, загубена в планината. Тя е останала 20 часа на температура от минус 20 градуса, преди да бъде открита. Повече – в рубриката “Човек на деня”.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG