Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ДС напира към парламента. Производството на ваксини у нас се оказа силно хипотетично


Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Татяна Лолова си отиде
  • МВР няма да спира на границата
  • Третата вълна е тук

Започнаха да идват реакции от Русия, след като България изгони двама дипломати за шпионаж и обвини шестима българи за същото в полза на Москва. “Стига сте правили шоу”, каза посланик Митрофанова. “Лов на вещици”, каза говорителката на външното министерство Мария Захарова.

Бившият военен министър и посланик в НАТО Бойко Ноев оцени действията на обвинените в шпионаж като “предателство”. В студиото на Свободна Европа обаче той коментира, че едноличното управление е “нанесло щети на общата евроатлантическа сигурност и сега се опитва да се представи като стоящо от правилната страна на барикадата, където всъщност не стои.

Комисията по досиетата публикува резултата от проверката на кандидатите за депутати. БСП има 15 агенти, ДПС и ВМРО са с по 7. Сред основните партии и коалиции само “Демократична България” няма нито един.

Най-важната, макар и най-тъжната новина - Татяна Лолова си отиде на 87-годишна възраст. "Сбогом, Таня! Сърцата ни са на парчета", написаха във Фейсбук от Съюза на артистите в България.

Рекорд на новите заразени

За последното денонощие има още 4828 заразени с COVID-19 и това е рекорд досега. Починали са още 119 българи. Почти 9 хиляди са в болници.

Ваксинационната кампания тръгна отново въпреки страховете. За последното денонощие са поставени още 12 436 дози. Не пропускайте репортажа на Елица Симеонова от “фургона с ваксините”.

Чухте ли изказването на Бойко Борисов, че до 3 месеца в Разград ще се правят ваксини срещу COVID-19? Николай Лавчиев тръгна по следите на тези думи и провери колко са верни.

Министерството на труда и социалната политика разшири условията за получаване на помощи “Запази ме” от хора, чиято работа е засегната от ограничителните мерки.

Германия удължи с почти месец строгите ограничения. Гражданите трябва да останат 5 дни по домовете си по време на празниците. Великден в западния свят е на 4 април.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

МВР няма да спира на границата

Практиката на МВР временно да отнема шофьорски книжки и да спира автомобили от движение заради неплатени глоби е противоконституционна, реши единодушно Конституционният съд.

Специализираният наказателен съд е разрешил на бизнесмена Пламен Бобоков да предприеме служебни пътувания до Германия и Швейцария през април.

“Най-смотаните фалшификатори”. Така един от адвокатите на двамата обвинени, че са печатали фалшиви долари и евро, се обърна към съда. Единият беше върнат в ареста.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди Германия, че продължаването на “Северен поток 2” може да доведе до санкции.

Как и защо български евродепутат се оказа един от десетимата европейски политици, които бяха санкционирани от Китай - историята на Илхан Кючюк е тук.

Напрежението между България и Северна Македония стигна и до песенния конкурс Евровизия. Колегите в Медиапул обясняват какво се случва.

И две препоръки

Намерете още само 3 минути днес, за да гледате видеото на Теодора Бързакова за младите българи, които пандемията върна обратно в България. Сега някои от тях продължават да работят за западните си работодатели, но от дома.

Вероятно сте гледали филма “Ерин Брокович”. Тази история обаче не е за Джулия Робъртс, а за истинската Ерин Брокович. Тя стана на 60 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG