Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кампанията и регистрацията за ваксини тръгнаха. Сакото на Борисов остава в ГЕРБ


Бойко Борисов на 3 март, малко преди да подари сакото си на работник.
Бойко Борисов на 3 март, малко преди да подари сакото си на работник.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Електронен регистър
  • Новата политика на САЩ
  • Кени Далглиш

Вече работи електронен регистър за записване за поставяне на ваксина. Той се намира на сайта на националната здравно-информационна система. Може да избирате кога, къде и с какво да се имунизирате. Това не гарантира обаче ваксина.

Напредването на третата вълна на епидемията и ръстът на настанените в болници засега не налагат нови мерки на национално равнище. Така е решил Националният оперативен щаб. Ако има някакви ограничения - те ще са само по места.

За последното денонощие има 2198 нови заразени, починали са 93 българи, а поставените ваксини са 20 376.

Германия одобри употребата на ваксината на AstraZeneca и при хора над 65 години. Два дни по-рано това направи и Франция. Разрешението на ниво ЕС е за всички над 18-годишна възраст.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е започнала процедура по оценка на руската ваксина Спутник V.

Една от най-обсъжданите теми в последните дни са т.нар. зелени пропуски или ваксинационни паспорти, които ЕС ще въведе. Подредихме всичко известно до този момент на едно място.

Намерете още 3 минути днес за това видео, което показва как тази система вече работи на някои места.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Къде отиде сакото на Борисов?

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов защити решението за отказ от участие в учението на НАТО в Черно море заради случаи на COVID-19. Той нарече безотговорни твърденията, че зад това обяснение може да се крие политическо решение.

Знаете вече, че 13-годишното дело Сапард приключи по давност и никой не е осъден. Борис Митов обяснява как това е един предизвестен провал за правосъдието и припомня ключови детайли.

“Нито едно корупционно дело, нито един въпрос от медиите” - колегите от Медиапул разказват как е преминал годишният съвместен отчет на МВР и прокуратурата.

Може да сте чули, че премиерът Бойко Борисов подари сакото си на работник по време на поредно посещение на строителен обект. Колегите от Булевард България са открили кой е работникът и защо не е случаен.

Днес официално започва предизборната кампания. В нашия блог ще следим всичко най-важно. Засега в него може да откриете водачите на листи на основните партии във всички райони, както и номерата в бюлетините.

Навални съобщи къде се намира

Радио Свободна Европа е заплашено от глоби за общо 1 милион долара в Русия. Президентът на радиото Джейми Флай нарече това “покушение срещу медийната свобода”.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен представи приоритетите си. Той посочи Русия, Иран и Северна Корея като предизвикателства, а Китай - като най-голямото предизвикателство.

Руският опозиционер Алексей Навални съобщи къде се намира - той е в следствен изолатор на 100 км източно от Москва, близо до колонията, в която първоначално се предполагаше, че е отведен.

Специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак предупреди Косово и Сърбия, че трябва да възобновят преговорите помежду си, за да напреднат по пътя към Съюза.

В Мианмар продължават мирните протести и насилието срещу тях. Няколко десетки човека са убити само за ден.

И две препоръки

Ниагарският водопад свети в бяло, зелено и червено. Отделете още по-малко от минута и го вижте. Ще разберете и как се е случило това.

Наричан е крал, икона и гений. Има впечатляващи успехи като футболист и треньор на Ливърпул и е смятан за един от най-великите играчи на клуба. Кени Далглиш стана на 70 и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG