Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Гешев приютява полицай побойник. Слави Трифонов става диалогичен. Бербатов влиза в мача


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Парламентът и полицейското насилие
  • Гражданството на Кирил Петков
  • Кейлъб Дресел

Народното събрание заседава днес извънредно заради новите записи с полицейско насилие от протестите миналата година. Тук сме събрали и подредили само фактите - какви са тези записи, какво разкриват и кой ги е крил досега от нас.

Депутатите ще възложат на главния прокурор Иван Гешев да докладва докъде са разследванията. Той обаче няма желание да го прави и коментира, че това противоречи на принципа за разделение на властите.

В кадрите един от полицаите видимо ръководи останалите. Това е Андон Андонов. Разследване на Свободна Европа разкри, че след протестите срещу Гешев той напуска МВР и започва работа в Бюрото за защита на свидетели, което охранява Гешев.

Припомнете си не само кадрите, но и какво се случи преди и след тях - видеото е по-малко от 3 минути.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Лъчезар Иванов и прането на пари

Консултативният съвет по национална сигурност при президента не постигна съгласие за актуализирането на бюджета. Румен Радев предупреди, че така няма да има пари за пенсионерите, бизнеса и граничните полицаи.

По-късно обаче Слави Трифонов писа във Фейсбук, че “Има такъв народ” ще направи всичко възможно, за да подкрепи служебното правителство и президента за справяне с очакваната мигрантска вълна. Предстои да разберем какво конкретно означава това.

Специализираната прокуратура разследва депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов за пране на пари. Сигналът е изпратен от антикорупционната комисия КПКОНПИ. Преди месец Свободна Европа разказа как Иванов стана милионер за една вечер, но никой тогава не обърна внимание.

Конституционният съд образува дело по искане на депутати от ГЕРБ. Те искат обявяване на частична противоконституционност на служебното правителство заради въпроса за канадското гражданство на икономическия министър Кирил Петков.

Министърът на културата Велислав Минеков е дал отсрочка на вестник “Труд”, чиято редакция е в музея на социалистическото изкуство. Изданието дължи на министерството 150 хиляди лева за наем.

Първият ден на талибаните

Афганистан вече трети ден е под властта на талибаните, а хиляди се опитват да напуснат страната. В понеделник летището в Кабул затвори, след като хиляди афганистанци навлязоха на пистата и направиха невъзможно излитането и кацане на самолети.

Рано сутринта във вторник летището отвори отново. Съобщава се за поне 7 жертви. В първия си коментар по темата президентът на САЩ Джо Байдън каза, че мисията никога не е била да изградят държава, а да предотвратят терористични атаки на американска територия.

Талибаните управляваха Афганистан от 1996 до 2001 г. Припомнете си кои са те и какво можем да очакваме отново от тях.

Подредихме снимки от първия ден на талибаните в Кабул - може да видите как изглеждат улиците на афганистанската столица под контрола на ислямистите.

„Демократичната международна общност не трябва да позволява Афганистан отново да се превръща в база за международен тероризъм”, се казва в декларация на близо 70 държави, сред които и България.

И две препоръки

Димитър Бербатов даде съвместно интервю с Мартин Петров и Стилиян Петров, в което тримата обвиниха ръководството на БФС, че се опитва да предотврати конгрес и избор на ново ръководство. Звездата има амбицията да реформира футбола в България.

Наричат го „новия крал на плуването“. След края на Олимпийските игри в Токио тази титла изглежда напълно оправдана. В понеделник Кейлъб Дресел навърши 25 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG