Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Една десета от гората на България е застрашена от изсичане. Крайните леви и десни защитиха Борел


Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Изсичането на България
  • Опашка от хора с колети в ръце
  • Човек, който може да ви реши проблемите

Екипът на Световната здравна организация (СЗО), който разследва произхода на коронавируса в Ухан, не успява засега да открие кое животно е пренесло заразата от прилеп върху човек. Експертите отхвърлиха версията за лабораторен произход на COVID-19.

В същото време СЗО призова страните по света да не се отказват от ваксината на AstraZeneca, въпреки появилите се съмнения в нейната ефективност спрямо новия южноафрикански вариант на вируса. Знаете, че това е основната ваксина, която е поръчала България.

Националният оперативен щаб реши всички пристигнали опаковки от AstraZeneca да се поставят като първи дози. Досега флаконите от другите ваксини се пазеха за втора доза.

Новите случаи за денонощието са 1212 при направени 13 228 теста. Починали са още 62 българи, ваксинираните за деня са 3540.

Борел поиска нови санкции срещу Русия

Евродепутати остро критикуваха първия дипломат на ЕС Жозеп Борел за това, че е допуснал Европа да бъде унижена в Москва. Крайно леви и крайно десни го защитиха и поискаха диалог с Русия. Самият Борел поиска нови санкции срещу Кремъл.

Германия, Швеция и Полша изгониха служители от посолствата на Русия като отговор на експулсирането на техни дипломати по обвинение, че са участвали в протести. И трите държави отричат това да е вярно.

Когато пред затворите в Русия се извият опашки от хора с колети в ръце, това напомня за времената на Сталин, когато хора са изчезвали безследно. Близките на част от задържаните по време на протестите също не знаеха къде са.

Това видео е само две минути и половина, но разкрива условията, при които бяха задържани недоволните руснаци. Обвиняват ги, че нарушават мерките срещу епидемията, а са по 20 души в килия.

Властите в щата Джорджия започнаха проверка на опитите на бившия президент Доналд Тръмп да промени резултатите от изборите в САЩ. Сенатът пък допусна за разглеждане втория импийчмънт срещу него.

Иран и Северна Корея са възобновили сътрудничеството си в разработването на ракети с голям обсег, показва доклад на независими експерти, представен пред Съвета за сигурност на ООН.

А полицията в Мианмар използва гумени куршуми срещу хората, които протестират трети ден след военния преврат.

Три специални препоръки

Непременно отделете време днес за разследването на Генка Шикерова “Изсичането на България”. Сателитни снимки показват как огромни части от горите в Родопите и Рила са изсечени до голо. Ще научите и как е възможно всичко това.

Малката държава Люксембург се е превърнала в магнит за богатството. Офшорни компании управляват активи за 6 трилиона евро, разкрива международно разследване. Българските участници от Биволъ съобщават, че 250 от фирмите са български.

Колегите от Медиапул описват как МВР, съдът и прокуратурата обещават голяма борба с корупцията срещу 400 милиона лева. Толкова пари искат тези институции от плана за възстановянане на ЕС.

Изпратете вашето мнение на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И две за десерт

Правителството е решило да награди 65 певци, композитори и текстописци с ежемесечна награда от 350 или 500 лева. Всички те са участвали в Златния орфей. Парите обаче са само за 3 години.

Не знам какъв е пенсионният статус на следващия ни герой. За него казват, че изглежда като човек, който може да ви реши проблемите. Той навърши 78 години, казва се Джо Пеши и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG