Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Празните язовири разкриват черна дупка. Джипките са четири. НАТО посочи Русия и Китай като заплаха


Министърът на икономиката Кирил Петков
Министърът на икономиката Кирил Петков

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Русия и Китай са заплаха за Запада
  • Къде е джипката на Борисов
  • Симон Кяер

Днес е последният ден, в който можете да подадете заявление за гласуване в чужбина. Важно е, ако искате да бъде отворена секция там, където живеете или където ще се намирате на 11 юли. Лесно става.

Кампанията този път преминава без джипка. Решихме да проверим какво става с любимия автомобил на Бойко Борисов. Разследването е на Генка Шикерова. Само жокер - джипките са четири.

Икономическият министър Кирил Петков продължава да съобщава за похарчени пари за ремонт на язовири без резултат. Новите данни са за три язовира, които са ремонтирани с над 5 млн. лева, а не работят.

Прокуратурата съобщи, че се е самосезирала по изявленията на министъра и започва проверка на съмненията, че държавата е плащала завишени цени за ремонти на язовири.

Кацаров започва промени в здравеопазването

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров започва промяна на модела на здравната система. Той предлага да отпаднат лимитите за болниците. Кацаров също настоя за ваксиниране в социалните домове заради продължаващи “епидемични взривове”. Новите случаи на COVID-19 за денонощие са 157.

Върховният административен съд реши, че бившият военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е използвал дискриминационна реч спрямо ромския етнос. Става дума за обобщаващите му изказвания след инцидента във Войводиново през 2019 г.

Препоръчвам ви първия репортаж от поредицата на Йоан Запрянов в “Капитал” за изборните секции, където на последните избори една партия обира почти целия вот, а това поражда съмнение за купуване на гласове. “Там, където има само ГЕРБ и ДПС” е заглавието на историята.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Байдън е в Европа

В Брюксел се проведе среща на върха на НАТО. Съюзниците описаха Русия като основна заплаха за сигурността на алианса, а Китай - като страна, която поставя "системни предизвикателства".

Американският президент Джо Байдън увери съюзниците си, че “Америка стои зад тях”. Още в първия ден от визитата си в Европа Байдън каза, че “Америка се завърна”. Днес американският президент се среща с лидерите на ЕС.

Президентът на САЩ се срещна и с турския си колега Реджеп Ердоган. И двамата са доволни от разговора, но конкретни резултати не бяха обявени. Ердоган обаче поиска от Вашингтон финансова подкрепа, за да охранява летището в Кабул.

“Руските власти нямат традиции в това да убиват някого” - това отговори президентът на Русия Владимир Путин на въпрос на NBC дали Кремъл стои зад отравянето на Навални.

В това време много хора в Русия коментират как Катя, Маша и Владимир са се появили на една сцена. Става дума за мистерията около децата на Путин.

И три препоръки

Те събират стари книги в центъра на София, за да ги дарят на библиотеки в малки градчета и села. Намерете още 4 минути днес, за да гледате това видео. А ако искате да дарите - ще ги намерите в “Читалнята” до Народния театър.

ЮНЕСКО обмисля поставянето на Охридското езеро в списъка на „световното наследство в опасност“. В момента едни строежи се събарят, а други започват. Разгледайте тези кадри от брега, който е заплашен от безконтролно застрояване и замърсяване.

За по-малко от 90 минути капитанът на Дания Симон Кяер се превърна от един обикновен футболист в герой. Не защото направи нещо свръхестествено или безразсъдно смело, а заради хладнокръвната му и чисто човешка реакция. Той е Човек на деня на Свободна Европа. На профила ни в Инстаграм може да видите интересни снимки след всеки мач.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG