Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нападение от омраза в центъра на София. Кмет прие Пеевски, а малко след това отказа проба за алкохол


В петък следобед кметът на Пазарджик Тодор Попов (с розов пуловер) прие председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, санкционирания от САЩ за корупция Делян Пеевски и зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев.
В петък следобед кметът на Пазарджик Тодор Попов (с розов пуловер) прие председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, санкционирания от САЩ за корупция Делян Пеевски и зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • 900 души починаха за седмица
  • Зоран Заев подаде оставка
  • Модернизмът по улиците на София

Известен националист, който в момента е кандидат за президент, е нападнал клуб на ЛГБТ общността в София. Боян Расате е бил заедно с още десетина души, които са блъскали и ритали мебели и хора.

ГЕРБ, “Продължаваме промяната” и две партии от “Демократична България” осъдиха нападението. Отделни политици също обявиха за недопустима агресията срещу различни хора - сред тях бяха Радан Кънев, Николай Хаджигенов и Петър Витанов. Засега не е известно прокуратурата да е взела отношение.

В това време България продължава да се утвърждава като черно петно на картата на Европа, където COVID-19 има най-тежки поражения. За последното денонощие починаха още 81 души, а настанените в болници се увеличиха с 332 души.

Децата до 4 клас няма да са в училищата и тази седмица, въпреки че правителството си постави това като цел. След няколко дни се очаква доставка на т.нар. щадящи тестове. Следващият понеделник е новата цел.

В края на миналата седмица беше разсекретен доклад на американските разузнавателни агенции. Основният извод е, че произходът на COVID-19 може никога да не бъде установен.

Изпратете ни вашето мнение по тази или други теми на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Фейсбук.

Предизборната кампания

Президентът Румен Радев назначи правосъдния министър Янаки Стоилов за член на Конституционния съд.

Служебният премиер Стефан Янев каза, че очаква поредица от оспорвания на действия на Кирил Петков като министър. Това става възможно след решението, че указът за неговото назначаване е противоконституционен.

Причината е, че на 12 май Петков още е бил и канадски гражданин. Самият Кирил Петков очаква следващият парламент да промени конституцията и българите с двойно гражданство също да могат да се включат в управлението.

“Продължаваме промяната” се присъедини към кампанията на “Демократична България”, наречена “Нито глас за Пеевски”. В специалния ни блог може да следите развитието на кампанията.

Две разследвания и една шофьорска книжка

Не пропускайте историята на Полина Паунова, в която кмет призовава хората да арестуват полицаи, а хора с документ, че не могат да се движат - цепят дърва. Накрая всички гласуват за ДПС.

Няколко часа след като прие Делян Пеевски в кабинета си, кметът на Пазарджик Тодор Попов остана без книжка, защото отказа проба за алкохол, пишат колегите в “Булевард България”.

Спас Спасов разказва в “Капитал” как Варна замалко да подари Пловдивския панаир на бизнесмена, социалист и руски консул Георги Гергов.

Служебните министри на вътрешните работи и на регионалното развитие Бойко Рашков и Виолета Комитова оповестиха данни за “десетки документи с невярно съдържание” при строителството на магистрала “Хемус”.

Накратко по света

Зоран Заев подаде оставка като премиер на Северна Македония, след като партията му загуби изборите в столицата Скопие.

Страните от Г20 решиха да въведат след две години минимален корпоративен данък от 15% за големите международни компании.

Лукашенко продължава да блокира медии в Беларус. Сега той спря достъпа до Дойче веле и телевизия Current Time, която е на Радио Свободна Европа.

Учени от Харвард и Кеймбридж установиха, че болестта Алцхеймер се развива по различен начин от смятаното досега.

И две препоръки

Знаете ли кои сгради във вашия град принадлежат на модернизма? Намерете още 3 минути днес, за да гледате това видео - то е за ентусиастите, които напомнят на хората за богатствата пред очите им.

"Божествена комедия. Първи стъпки в тъмната гора” излезе на български език. Това е преработка на класиката на Данте за деца. Авторът Даниеле Арпистарко е един от най-известните италиански писатели. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG